V Cukrarni na ogled razstava Marine Abramović

15. junij 2024

V Cukrarni na ogled razstava Marine Abramović

15. junij 2024

Kontroverzna umetnica bo svoj rojstni dan praznovala z otvoritvijo razstave ART VITAL – 12 let tandema Ulay / Marina Abramović, ki bo v ljubljanski Cukrarni.

Razstava predstavlja skupno delo in življenje priznanega umetniškega tandema, Ulaya in Marine Abramović, ključnih akterjev performativne umetnosti.

Razstava bo ponudila prvi večplasten vpogled v dvanajst let njenega skupnega življenja in ustvarjanja, obdobje med letoma 1976 in 1988. Otvoritev razstave bo v v ljubljanski Cukrarni na njun rojstni dan, 30. novembra prihodnje leto.

© Ulay / Marina Abramović Z dovoljenjem arhiva Marine Abramović

Kot so sporočili iz Cukrarne, razstava ne bo zasnovana kronološko, temveč se bo osredotočila na prikaz njunega nomadskega načina življenja, ki je ključno zaznamoval predvsem prva leta njunega skupnega delovanja.

Prikazana bo njuna osebna arheologija v prepletu s transkulturnimi in transhistoričnimi vsebinami, zbranimi z vseh koncev sveta.

Foto: Jaap de Graaf © Ulay / Marina Abramović Z dovoljenjem arhiva Marine Abramović

Poleg kultnih dogodkov, zabeleženih v video dokumentaciji, fotografskih serijah in memorabilijah, bo razstava obogatena z različnim arhivskim gradivom, tudi osebnimi zapiski, ki doslej še niso bili predstavljeni javnosti.

© Ulay / Marina Abramović Z dovoljenjem arhiva Marine Abramović

Ob razstavi bo potekal niz dogodkov, vključno z rekonstrukcijami performansov, filmskimi projekcijami in pogovori, ponatisnili bodo tudi njun legendarni katalog Relation Work and Detour (Relacijsko delo in preusmeritev) ter obsežen katalog aktualne razstave.

Foto: Profimedia

Odmevno razstavo, ki Cukrarna pripravlja v sodelovanju s Fundacijo Ulay in Leno Pislak, ter arhivom Marine Abramović in Sydney Fishman, kurirata umetniška vodja Cukrarne, Alenka Gregorič in profesorica dunajske akademije likovnih umetnosti, Felicitas Thun-Hohenstein.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic