Modne vplivnice navdušila ‘bučna torba’ Louis Vuitton

21. april 2023
Modne vplivnice navdušila ‘bučna torba’ Louis Vuitton

Modne vplivnice navdušila ‘bučna torba’ Louis Vuitton

21. april 2023
Foto: Instagram

Louis Vuitton je presenetil s kolekcijo z drznimi motivi buč v živahnih barvah, pod katere se je podpisala 94-letna japonska umetnica.

Kusama Yayoi velja za eno najpomembnejših živih japonskih umetnic, je najbolje prodajana umetnica na svetu in najuspešnejša živeča umetnica na svetu, njena delo pa je vplivalo na številne sodobne umetnike, med drugim Andyja Warhola.

Njena zadnja vizija vključuje pisane in očarljive buče, s katerimi je navdihnjena tudi zadnja kolekcija Louis Vuitton. Buče najdemo na torbah, kovčkih, supergah, pa tudi copati, šalih in zapestnicah.

A to ni prvo sodelovanje japonske umetnice z Vuittonom. Pred bučami je bila izredno priljubljena tudi njena pikčasta kolekcija, imenovana Infinity Dots, pred tem pa je za modno hišo ustvarila še kolekcije Faces, Flowers, Painted Dots, Metal Dots in Psychedelic Flowers.

Vse se je začelo z Marcom Jacobsom

94-letna umetnica, ki se ukvarja z različnimi oblikami umetnosti, od slikarstva in kiparstva, pa do instalacij in umetniških performansov, se je skozi modo izražala že dolgo preden jo je Louis Vuitton leta 2012 prvič povabil k sodelovanju.

Za to je bil zaslužen takratni kreativni direktor modne hiše Marc Jacobs, ki je v tistem obdobju k sodelovanju povabil mnoge zanimive umetnike. Med njimi so bili Stephen Sprouse, Takashi Murakami, Richard Prince in Kanye West.

Zakaj ravno buče?

Kusama je začela skicirati buče že med drugo svetovno voljno, ko je bila še otrok. Njeni starši so namreč imeli farmo bučnih semen in od takrat buče dojema kot simbol svojega otroštva. Buče so znamenje plodnosti in življenja in ji predstavljajo udobje in varnost ter ji dajejo “trdno duhovno ravnovesje”.

Ko je bila stara 13 let, so jo poslali na delo v vojaško tovarno, kjer je šivala padala za japonsko vojsko, ki je bila takrat vpletena v drugo svetovno vojno. Leta 1958 je pobegnila iz Japonske in se preselila v New York, da bi tam postala umetnica.

Njene barvite in igrive buče so vsekakor zanimiv odmik od klasičnega Louis Vuittona, kljub temu pa je dizajn na Instagramu naletel na kar nekaj kritik. “To je nov motiv?! Bolje, da varčujemo denar za naslednjo kolekcijo,” je komentiral eden od uporabnikov, drugi pa dodal: “Očitno je bila Kusama na gobicah, ko je kreirala to kolekcijo.”

Kakorkoli že, nam se zdijo njene kolekcije prava osvežitev v množici enobarvnih, klasičnih modelov in popolna investicija za prihajajoče poletne dni.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic