Najlepše vinske zgodbe slovenske Istre

29. september 2024

Najlepše vinske zgodbe slovenske Istre

29. september 2024
Foto: Instagram @santomas_estate
Najlepše vinske zgodbe slovenske Istre

Najlepše vinske zgodbe slovenske Istre

29. september 2024
Foto: Instagram @vinskafontana

Slovenska Istra je znana po čudovitih vinogradih, ki se dvigajo nad obmorskimi mesteci. Če vas torej pot zanese v obsijan jugozahodni del države, se nikar ne pozabite ustaviti na kozarcu vina.

Posestvo Brič

Posestvo Brič se nahaja blizu slovensko-hrvaške meje, panoramski pogled s posestva pa sega vse do zaledja Istre, Piranskega zaliva, Benetk in Triglava. Na posestvu se nahaja ena najsodobnejših vinskih kleti, vino pa pridelujejo iz ekološkega grozdja.

View this post on Instagram

A post shared by GREMO JEST | Foodie Couple 🍽️ (@gremojest)

Poleg vinogradov imajo na posestvu tudi nasad oljk in lastno oljarno, kjer pridelujejo ekološko hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. Za obisk boste odšteli 30 evrov po osebi za voden ogled vinske kleti z degustacijo, ki vključuje 6 vin in narezek.

Vinakoper

Na 570 hektarjih istrske zemlje se raztezajo vinogradi, iz katerih pridobivajo kvalitetno vino z dolgoletno tradicijo. Vinakoper so znana po polnem in bogatem okusu, pohvalijo pa se lahko tudi s številnimi nagradami in priznanji, ki so jih prejeli od vinskih strokovnjakov iz Francije, Anglije, ZDA in Kitajske.

Obiskovalci lahko uživajo v vodenem ogledu kleti z degustacijo, ki je na voljo za skupine nad 10 oseb ob predhodni najavi in rezervaciji. Brez predhodne rezervacije pa lahko ljubitelji vina obiščejo njihov vinski butik, ki poleg degustacij ponuja tudi nakup istrskih kulinaričnih specialitet in naravne kozmetike, narejene iz grozdnih pešk.

Vinska Fontana Marezige

Prva vinska fontana v Sloveniji, kjer si lahko obiskovalci sami natočijo vina iz kleti Vinakoper, se nahaja na vrhu vasi v Marezigah, poleg vina pa ponuja tudi istrske tartufe, vložene dobrote, čokolade z refoškom in izdelke z morsko soljo.

Čudovit pogled na slovensko obalo, kvalitetno vino in izbor degustacijskih paketov je kombinacija, ki popolnoma očara tudi najzahtevnejše goste.

Do vinske fontane je mogoče priti z avtomobilom, za pristno istrsko izkušnjo pa se lahko odločite tudi za vožnjo z vinskim avtobusom.

Santomas

Družinsko posestvo, ki se nahaja v vasici Šmarje, se s stekleničenjem vrhunskega vina ukvarja že od leta 1997. Posvečajo se predvsem pridelavi avtohtonih sort, kot sta refošk in istrska malvazija, obdelujejo pa 25 hektarjev vinogradov, ki se nahajajo na različnih legah.

Toplo in domače vzdušje v degustacijskem prostoru vinske kleti Santomas vabi goste z vseh koncev, ki lahko uživajo v klasičnih degustacijah ali organiziranih kosilih in večerjah z vodenimi degustacijami njihovih vin.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic