Od limone do banane: 6 domačih živil, ki pomagajo po piku komarja

15. julij 2024

Od limone do banane: 6 domačih živil, ki pomagajo po piku komarja

15. julij 2024
Foto: Instagram @majamalnar
Od limone do banane: 6 domačih živil, ki pomagajo po piku komarja

Od limone do banane: 6 domačih živil, ki pomagajo po piku komarja

15. julij 2024
Foto: Instagram @majamalnar

Piki komarjev lahko povzročijo srbečico in nelagodje, vendar so vam pri tem lahko v pomoč nekatera domača živila.

Topli in sončni dnevi so idealni za bivanje na prostem in naše najljubše dejavnosti v naravi. In medtem ko uživamo ob rekah, jezerih, v gorah ali parkih, se pogosto srečamo s komarji. Ti majhni nadležni insekti nam lahko hitro pokvarijo užitek ob sončnih dnevih z neprijetnimi pikami, ki povzročajo srbenje in nelagodje.

K sreči pa vam lahko preprosta domača živila ponudijo hitro naravno olajšanje, ki je učinkovito in dostopno. Poglejte, katera so tista, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju neprijetnih simptomov.

1. Aloe vera

Aloe vera je znana po svojih pomirjevalnih lastnostih in se pogosto uporablja za lajšanje različnih težav s kožo. Svež gel aloe vere ima protivnetne in hladilne učinke, ki lahko hitro zmanjšajo srbenje in rdečico. Preprosto nanesite gel neposredno na mesto pika in pustite, da se vpije v kožo.

2. Kokosovo olje

Kokosovo olje ni samo koristno za kuhanje, temveč tudi za nego kože. Njegove vlažilne lastnosti in naravne protivnetne sestavine lahko pomagajo pri lajšanju srbenja in zmanjšanju morebitnega vnetja. Nanesite majhno količino kokosovega olja na pike komarjev za hitrejše olajšanje.

Foto: Pexels

3. Jabolčni kis

Jabolčni kis je naravno zdravilo, ki pomaga pri uravnavanju pH ravni kože in deluje kot antiseptik. Za hitro olajšanje namočite kos bombaža v jabolčni kis in ga položite na mesto pika. To bo pomagalo pomiriti srbenje in zmanjšati pordelost.

4. Mleko

Mleko je nenavadno, a učinkovito zdravilo za pike komarjev. Beljakovine in maščobe v mleku namreč pomagajo pomiriti kožo in zmanjšati srbenje. Za lajšanje simptomov zato namočite kos bombaža v hladno mleko in ga nanesite na mesto pika.

5. Bananini olupki

Bananini olupki so ravno tako uporabno naravno zdravilo. Notranja stran olupka namreč vsebuje antioksidante in druge spojine, ki lahko pomirijo kožo. Zato olupite banano in z notranjo stranjo olupka podrgnite mesto ugriza. Pustite, da se posuši, brez izpiranja in ponovite, če srbenje ne izgine.

6. Limona

Limona vsebuje citronsko kislino, ki ima lahko pomirjevalne in protivnetne učinke. Zato nanesite nekaj kapljic limoninega soka neposredno na mesto pika. A bodite previdni, saj lahko limonin sok poveča občutljivost kože na sončne žarke, zato se po uporabi izogibajte sončni svetlobi.

Foto: Pexels

Style. Več novic