Ko pomislite na jesen, si verjetno predstavljate dolge sprehode po šumečem listju, tople puloverje in skodelice vroče čokolade. Hladnejši dnevi pa prinašajo tudi željo po sladicah, ki nas pogrejejo in razvajajo s svojimi bogatimi okusi.
Če še niste slišali za opičji kruh, potem je skrajni čas, da se spoznate s to slastno ameriško poslastico, ki bo v vaš dom prinesla toplino in veselje.
Kaj je opičji kruh?
Ne, ne gre za kruh, ki bi ga pekle opice, in prav tako ni narejen iz banan. Opičji kruh je preprosto rečeno sladka, puhasta in dišeča sladica, sestavljena iz majhnih kroglic kvašenega testa, ki jih povaljamo v cimetovem sladkorju in spečemo skupaj.
Rezultat je mehka, lepljiva in okusna jed, ki jo lahko trgamo s prsti in uživamo kos za kosom. Ime “opičji kruh” izhaja iz načina, kako ga jemo – trgamo ga kot radovedne opice in ga z veseljem delimo z družino ali prijatelji.
Zakaj je popoln za jesenske dni?
Opičji kruh je sladica, ki je popolna za hladne jesenske večere. Predstavljamo vam nekaj razlogov, zakaj ga boste želeli speči kar takoj:
1. Dišeča kombinacija cimeta in sladkorja
Med pečenjem bo vaš dom napolnil neustavljiv vonj po cimetu in sladkorju, ki bo ustvaril prijetno jesensko vzdušje. In kdo se lahko upre vonju sveže pečenega kruha v kombinaciji s cimetom?
2. Prijeten obrok za druženje
Nič ni lepšega kot sladica, ki spodbuja druženje. Opičji kruh je narejen tako, da ga lahko vsakdo trga s prsti, zaradi česar je odlična izbira za družinska srečanja ali druženje s prijatelji.
3. Preprost za pripravo
Čeprav je videti kot nekaj, kar bi pripravili v pekarni, je opičji kruh presenetljivo preprost za pripravo doma. Ne potrebujete posebnih spretnosti ali dragih sestavin, le malo časa in ljubezni do kuhanja.
Kako ga lahko pripravite?
Če ste pripravljeni na kulinarično pustolovščino, si preberite recept za ta jesenski posladek.
Sestavine:
- 500 g gladke moke
- 1 paket suhega kvasa (7 g) ali 20 g svežega kvasa
- 200 ml toplega mleka
- 80 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 čajne žličke soli
Za posip:
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- 80 g stopljenega masla
Za preliv:
- 80 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2-3 žlice smetane za kuhanje
Postopek:
1. Zmešajte moko, sol, sladkor in kvas v večji posodi. Dodajte toplo mleko, stopljeno maslo in stepeni jajci ter zamesite mehko in gladko testo. Pustite vzhajati na toplem mestu približno eno uro, da se volumen podvoji.
2. Ko testo vzhaja, ga razdelite na majhne koščke in oblikujte kroglice velikosti oreha.
3. Stopljeno maslo vlijte v skodelico. V drugi skodelici zmešajte rjavi sladkor in cimet. Vsako kroglico najprej potopite v maslo, nato jo povaljajte v mešanici sladkorja in cimeta ter jo položite v pomaščen pekač.
4. Segrejte maslo, rjavi sladkor in smetano, dokler se sestavine ne stopijo, nato prelijte mešanico po kroglicah v pekaču.
5. Pečico segrejte na 180°C in pecite kruh 30–40 minut, dokler ne postane zlato rjav.
6. Počakajte nekaj minut, da se nekoliko ohladi, nato pa povabite svoje najdražje, da si skupaj z vami postrežejo s to okusno sladico.
Pa dober tek!