Počitnikovanje na turističnih kmetijah postaja nov trend, te lahko obiščete pri nas

16. avgust 2024

Počitnikovanje na turističnih kmetijah postaja nov trend, te lahko obiščete pri nas

16. avgust 2024
Foto: Biodinamična izletniška kmetija Pri Kamnarjevih
Počitnikovanje na turističnih kmetijah postaja nov trend, te lahko obiščete pri nas

Počitnikovanje na turističnih kmetijah postaja nov trend, te lahko obiščete pri nas

16. avgust 2024
Foto: Unsplash

Ljudje se vse pogosteje odločajo, da bodo svoj dopust preživeli v naravi. Ker se želijo umakniti od hrupnega mestnega vrveža in obkrožiti z mirom, je takšna vrsta turizma zadnja leta vedno bolj priljubljena, destinacij za ljubitelje narave pa v Sloveniji gotovo ne manjka.

Agroturizem je izraz, ki izhaja iz Italije, a se je kmalu razširil na skoraj vse konce sveta. Ker prebivalstvo živi v bolj urbanih okoljih, vse več mestnih prebivalcev hrepeni po drevesih, rožah, umazaniji, modrem nebu in svežem zraku.

“Številni popotniki, ki živijo v urbanih območjih, iščejo zatočišče v naravi, zato so kmetije in kmetijske posesti, ki ponujajo okus podeželskega življenja, tako privlačne,” je za The Zoe Report dejala Esha Chhabra, nagrajena novinarka, ki se osredotoča na poročanje o okolju.

Foto: Instagram @varramista

Oddih na kmetiji daje gostom priložnost, da dihajo čist zrak, delajo z rokami, jejo z vrta in spoznajo pravi pomen življenja v naravi.

Obiskovalci lahko obujejo par škornjev, zavihajo rokave, se preizkusijo v kmečkih opravilih in se udeležijo jahanja in pohodništva. Počasen tempo življenja in uživanje hranljive hrane je nekaj, kar vsi potrebujemo v hitrem, prenatrpanem sodobnem svetu.

Foto: Zotter

Povezovanje potovanja in narave na tako intuitiven način s seboj prinaša tudi vrsto koristi za duševno zdravje – od zmanjšanja stresa do izboljšanja kakovosti spanca.

Študija, izvedena v Južni Koreji, je pokazala, da so obiskovalci kmečkih turizmov zaznali občutno izboljšanje svojega takojšnjega razpoloženja, še poroča The Zoe Report.

Foto: Instagram @zelinc_farmstay

Čeprav je delo na kmetiji izredno koristno, pa marsikdo svojega dopusta ne želi zamenjati s kmetovanjem. Mnoge turistične kmetije so zato zgradile tudi sodobna zdravilišča, ki gledajo na pokrajino in ponujajo dnevno jogo, plavanje in savno.

Agroturizem omogoča bogatejšo dopustniško izkušnjo od bivanja v hotelu in predstavlja popolno priložnost za pravi oddih. 

Nekaj turističnih kmetij v Sloveniji

Biodinamična kmetija Dragonja – Oljčni gaj

Kamnita hiška v osrčju slovenske Istre je pravi raj za ljubitelje narave. Ta kmetija se ukvarja z biodinamičnimi metodami pridelovanja oljčnega olja in medu, svojim gostom pa ponuja žetev sivke in rožmarina, destilacijo zelišč in pripravo na vrtu nabrane zelenjave.

Turistična kmetija Želinc

Ta turistična kmetija se nahaja ob sotočju reke Cerknice in Idrijce. Svojim gostom ponuja apiterapijo s čebelami, kolesarjenje, plavanje v bazenu in uživanje v savni.

Foto: Instagram @visitcerkno

Ponujajo tudi priložnost, da se pridružite kuharju pri pripravi domačih tradicionalnih jedi in se naučite narediti idrijske žlikrofe, hišne štruklje in druge dobrote.

Turistična kmetija Abram

Na planoti Nanos se nahaja 500 let stara turistična kmetija, ki jo vodi družina treh generacij. Svojim obiskovalcem ponuja domačo hrano, gostje pa se lahko z lovcem odpravijo tudi na opazovanje divjih živali, se preizkusijo v kmečkih opravilih ali pa se podajo po eni od mnogih pohodniških poti. Pravijo, da bo za varnost na kmetiji poskrbel medved, ki naj bi že kot mladiček našel zatočišče na njihovi kmetiji.

Foto: Instagram @abram_tk

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic