Popolna pita za prihajajoče hladnejše dni

28. avgust 2023

Popolna pita za prihajajoče hladnejše dni

28. avgust 2023

September počasi naznanja prihod jeseni in hladnejših temperatur. Hkrati pa je to tudi čas, ko fige zorijo. Za vas imamo popoln recept za pito s figami, ki bo navdušila vsakogar.

Čakajo nas dnevi, ko končno ne bomo nujno potrebovali pahljače ali klime, da preživimo. Ob malce nižjih temperaturah pa se običajno priležejo tudi drugačne sladice.

Ta slastna, sočna in sadna pita je kot nalašč za nedeljska družinska kosila, odlično pa se poda k vaniljevemu sladoledu ali smetani.

Foto: Pexels

Sestavine:

  • 500 gramov krhkega testa sobne temperature,
  • 8 zrelih fig,
  • naribana pomarančna lupina,
  • sok ene pomaranče,
  • 1 jedilna žlica medu,
  • 200 gramov zmehčanega masla,
  • 200 gramov sladkorja v prahu,
  • 200 gramov mletih mandljev,
  • 2 jajčna rumenjaka.

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini in z njim obložite plitek 25 cm širok pekač. Pazite, da testo sega čez rob – med peko se lahko skrči in se nadev razlije. Hladite 30 minut.
  2. Fige medtem po dolgem prerežite na pol in jih s prerezano stranjo navzgor položite na ponev. V skledi zmešajte pomarančni sok in med, prelijte fige in pražite 10-12 minut, da se zmehčajo. Morebitni sok odcedite v ponev in shranite za kasneje.
  3. Dno ohlajenega testa prebodite z vilicami, nato obložite z mastnim papirjem in napolnite s kroglicami za peko (ali rižem). Pecite 15 minut. Odstranite papir in kroglice ter pecite še 5-10 minut, da pecivo zlato porumeni. Odstranite iz pečice in temperaturo znižajte na 130 stopinj Celzija. Pustite, da se pekač nekoliko ohladi pred polnjenjem.
  4. Maslo in sladkor stepite v kuhinjskem robotu ali z električnim stepalnikom, dokler ni zmes gladka in bleda. Dodajte mlete mandlje in lupinico ter na kratko premešajte. Dodajte rumenjake in 1 žlico prihranjenega figovega soka ter ponovno stepajte do gladkega. Enakomerno porazdelite po pekaču.
  5. Fige nežno potisnite s prerezano stranjo navzgor v mandljevo mešanico. Pecite 75 minut ali dokler ne postane masa zlata (ne skrbite, če se sredica še vedno zdi mehka – testo je lahko malce mehko). Pustite v modelu 15 minut, nato odstranite stranice in prenesite na rešetko, da se ohladi.
  6. Pred serviranjem pito odstranite s podlage in jo prestavite na raven krožnik ali desko. Če vam je od praženja fig ostal sok, ga zavrite in kuhajte 1-2 minuti, da postane lepljiv. S čopičem premažite fige in čim prej postrezite, dokler je sirup na figah še svetleč (če ga boste pustili predolgo, bo začel pronicati v nadev). Dober tek!
Foto: Canva

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic