Prvega ne pozabiš nikoli … tak je bil moj

06. oktober 2023

Prvega ne pozabiš nikoli … tak je bil moj

06. oktober 2023
Foto: Žiga Intihar
Prvega ne pozabiš nikoli … tak je bil moj

Prvega ne pozabiš nikoli … tak je bil moj

06. oktober 2023
Foto: Žiga Intihar

Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli … pa še kako prav imajo. Res ga nisem. Še danes se spomnim, da je bilo vrhunsko! Ne, ne govorim o seksu, prosim lepo, kdaj pa je prvi seks vrhunski!? Govorim o tednu mode.

Bilo je kakšnih deset let nazaj. Že od konca srednje šole sem pisala svoj angleški modni blog in bila na tekočem z vsemi modnimi smernicami in novostmi, zato sem samo sanjala o tem, da bi nekoč šla na teden mode. En dan sem se dobila z znanko Katjo, da z njo naredim intervju za svoj blog. To je bilo nekaj dni pred ljubljanskim tednom mode. Omenila mi je, da gre in če želim iti z njo. Kaj? Jaz na tednu mode? O moj bog, kaj bom oblekla?! Seveda sem bila takoj za.

Za prvi dan sem izbrala kavbojke, belo bluzico in črno usnjeno jakno ter obula pete, drugi dan pa sem oblekla preprosto temno modro oblekico iz Zare, ki sem jo kombinirala s pink salonarji in pink torbico (ja, takrat so morali biti čevlji in dodatki nujno usklajeni).

Vem, sliši se kot totalno beden outfit, ampak ne boste verjeli, za tisti čas sem bila med bolje oblečenimi.

Foto: Žiga Intihar

Od roza kilta do orjaškega pernatega klobuka

Takrat je teden mode potekal na Kongresnem trgu in ko sem hodila čez trg, sem bila čisto vzhičena, da bom končno vstopila v ta (takrat še zelo ekskluziven) svet modnega dogajanja. Vsa navdušena sem pozirala fotografu in hitro spila kozarec šampanjca, da mi je pomiril živce. Vau, kako stajliš ljudje … nikogar nisem poznala in počutila sem se skrajno počaščeno, da se lahko družim s to modno elito. Ne znam opisati, ampak kaj hitro me je prevzel občutek pripadnosti, počutila sem se domače, kot da sem v to okolje od nekdaj spadala. Potem pa so v šotor začele prihajati množice obiskovalcev in kmalu sem doživela šok.

Zakaj ima tisti moški oblečen roza kilt? Zakaj ima tista ženska na glavi ogromen klobuk iz perja in zakaj so eni tako zelo vzvišeni?! Sem prišla v cirkus? Se je treba za teden mode obleči kot strašilo?

Začele so se revije in jaz kar nisem mogla pozabiti na vse te čudne pojave, ki so sedele v prvi vrsti. Potem pa sem med ogledom modnih revij doživela razodetje. To je ja največji (in skoraj edini) modni dogodek pri nas. Zakaj ne bi na ta dan dali na plan vso svojo kreativnost in se pokazali v čisto drugačni luči, kot so nas drugi vajeni? To je priložnost, da gremo izven svoje cone udobja in se za en večer ali več preobrazimo v čisto drugo osebo. Moda je zabavna in škoda bi bilo, da z njo ne bi tu in tam eksperimentirali in si malo več upali.

Foto: Jure Makovec

Modni oblikovalci so doživeli preporod

Pomirjena sama s sabo in s svojimi začetnimi občutki nemira sem z očmi požirala kolekcije modnih oblikovalcev in po nekaj dobrih, spet doživela šok.

Zakaj manekenke po pisti hodijo v šotorski ponjavi? Kam za vraga naj oblečem obleko, izpod katere mi gleda zadnjica? Zakaj bi si želela imeti majico z luknjami? Nič mi ni bilo jasno .. zakaj slovenski oblikovalci izdelujejo tako nenosljiva oblačila?

No, dvanajst let kasneje, ko sem na ljubljanskem tednu mode že stalna gostja in komaj čakam, da v tem enem tednu tam srečam vse modne navdušenke, so kolekcije čisto drugačne. Na letošnjem LJFW sem našla ogromno kosov, ki bi jih imela v svoji omari! Do potankosti izdelan bel plašč Mateyaneira za zimske dni, prekrasna 3D obleka Matica Velerja za večerne dogodke, bela srajčna obleka Ludus za v službo, živahna pisana bluza Anje Medle za pijačo s prijateljicami … moram priznati, da so kolekcije slovenskih oblikovalcev vedno bolj nosljive, hkrati pa jim z nenavadnimi dodatki (kot so recimo čevlji s perjanicami za badminton) vseeno še dodajo kanček svojega kreativnega presežka.

Foto: Jure Makovec

Kje je meja dobrega okusa?

Kaj pa obiskovalci? No, tukaj pa je druga zgodba. Prej omenjena faza eksperimentiranja je namreč dosegla nove vrhunce.

Primer? Na letošnjem LJFW je med obiskovalci izstopal moški, oblečen v mini krilo, ki je imel na glavi motoristično čelado. Ne, ni si je pozabil sneti, to je bil njegov “statement piece”.

Kaj si mislim o tem? Iskreno, želim si, da kljub vsemu eksperimentiranju in želji po izstopanju še vedno ohranimo mejo dobrega okusa. Saj veste, kakšno je moje mnenje o “brezdomski modi” današnje mladine. Ko jo srečam na ulici, me zmrazi.

Kje je torej meja med igranjem s trendi in dobrim okusom? Kdo bi vedel. Včasih je zelo tanka. Verjetno se je komu moški s čelado in minico zdel izjemno modno napreden. Drugi so ga videli kot pojavo, ki samo kliče po pozornosti. Kakorkoli že, eno je jasno: teden mode je vedno bil in vedno bo stičišče modnih presežkov in modnih katastrof, govorilo pa se bo tako o enih kot o drugih. In prav v tem tiči ves smisel modnega dogajanja.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic