Granola je hranljiva mešanica žit, polna vlaknin, beljakovin in energije, ki jo boste potrebovali čez dan. Za razliko od kupljenih različic, ki so pogosto polne sladkorja, je domača granola mnogo bolj zdrava in hranljiva.
Jesenska različica združuje toplino cimeta in sladkobo javorjevega sirupa s hrustljavimi bučnimi semeni in suhimi brusnicami.
Sestavine:
- 6 žlic javorjevega sirupa,
- skodelica sesekljanih mandljev,
- ¼ skodelice olja oljne repice,
- žlica izvlečka vanilije,
- čajna žlička mletega cimeta,
- 2 ¼ skodelice ječmenovih kosmičev,
- 2 ¼ skodelice ovsenih kosmičev,
- ¼ skodelice bučnih semen ,
- ¼ skodelice lanenih semen,
- ½ čajne žličke soli,
- 2/3 skodelice posušenih brusnic.
Priprava:
V majhni kozici zmešamo javorjev sirup, olje, vanilijo in cimet ter jo postavimo na majhen ogenj. V veliki skledi zmešamo suhe sestavine, kosmiče, oreščke, semena in sol.
Ko se segreta mešanica z javorjevim sirupom poveže, jo počasi prelijemo čez kosmiče, da se lepo razlije in jih enakomerno prekrije. Premešamo in razporedimo granolo v večji pekač, v katerega smo predhodno položili peki papir. Pečemo 25-30 minut, da granola rahlo porumeni.
Ko se ohladi in popolnoma strdi, vmešajte brusnice, nato pa jo shranimo v steklene kozarce. Postrežemo z mlekom ali jogurtom, po želji pa lahko dodamo tudi sadje.