S tremi korenčki na dan do zagorelega videza kože?!

15. oktober 2023

S tremi korenčki na dan do zagorelega videza kože?!

15. oktober 2023
Foto: Pexels

S tremi korenčki na dan do zagorelega videza kože?!

15. oktober 2023

Na TikToku je zavladal nov trend, imenovan “carrot tan”, ki trdi, da boste s tremi korenčki na dan poskrbeli za naravno lepo porjavelost. Toda vprašanje je, koliko je to res in kako zdravo je? Vprašanje je preprosto, a odgovor ni.

Korenje je bogato s kartenoidom, naravnim pigmentom, ki sadju in zelenjavi daje rdeče, oranžne in rumene barve. Kartenoidov je veliko vrst, med njimi je tudi beta-karoten, ki je odgovoren za živahno oranžno barvo korenčka.

Uporabnica isabelle.lux je svojim sledilcem razkrila, da je prav korenček kriv za njeno zagorelo polt. Povedala je, da na dan poje tri korenčke, ki pripomorejo k temu, da ni več videti bledo, ampak je njena koža lepo rjava.

@isabelle.lux #stitch with @Hannah just est your carrots #carrottan #naturaltanning #tanninghacks ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

Seveda je njena teorija doživela kar nekaj odzivov. Nekateri so nad njenim trikom navdušeni, drugi pa se nad njim zgražajo, češ da nikakor ne drži. Eden od njih je tudi zdravnik in dermatolog Luke Maxfield, ki je njeno obarvanost kože diagnosticiral kot karotenodermo.

“Če vam je všeč oranžen odtenek kože, ki ga dobite s samoporjavitveno kremo, pa ste si želeli še več – potem je to idealna tehnika za vas. Ker je rezultat običajno rumeno-oranžen in zelo podoben zlatenici.”

@dr.ljmaxfield #duet with @Isabelle ⚡️ Lux #beautyfood #greenscreen Not wrong. But the results, usually not what youd what most would be expecting. #skincarehacks #skincare #tan #carrothack #carrottan #naturalskincare #dermatologist ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

Ali korenje res vpliva na barvo kože?

Pa poglejmo, kaj pravi biologija. Ko je hrana, ki vsebuje beta-karoten, kot je korenje, prebavljena, jo celice razgradijo v dve molekuli vitamina A (znanega tudi kot retinol). Ta vitamin A se nato uporablja pri različnih kritičnih telesnih funkcijah, kot so vid, reprodukcija, imunost in rast.

Ves dodatni beta-karoten se nato shrani v jetrih, maščobnem tkivu, izloči ali odstrani preko znojnih žlez v zunanji plasti kože. Takrat lahko pride do pomarančne kože. In če se to zgodi, pride do karotenoderme.

Karotenoderma daje koži rumeno-oranžen pigment, ki ni iste barve, kot bi jo dobili po sončenju. Koncentriran je na dlaneh, podplatih in gubicah ob nosu.

Foto: Pexels

Beta-karoten sicer najdemo tudi v peteršilju, baziliki, drobnjaku, čiliju v prahu, sušenih paradižnikih in nekaterih prehranskih dopolnilih.

Po mnenju strokovnjakov nekaterih uživanje malo večje količine korenja ne bo vplivalo na vašo barvo kože. Spet drugi pa menijo, da bi morali pojesti nekaj tednov jesti vsaj deset korenčkov na dan, da bi prišlo do spremembe barve. Za spremembo barve kože sta odvisni tudi sorte korenja in zdravje neke osebe.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic