Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor.

09. oktober 2023

Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor.

09. oktober 2023
Foto: Pexels
Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor.

Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor.

09. oktober 2023
Foto: Pexels

Večina ljudi vstane iz postelje z zlepljenimi očmi in se odpravi naravnost pod tuš, da se osveži in do konca prebudi ter pripravi na dan, ki je pred njimi.

Drugi vztrajajo, da se morajo pred spanjem oprhati, da preprečijo prenos dnevne umazanije na rjuhe in da tako lažje zaspijo. spet tretji ljudje počnejo oboje – prhajo se zjutraj in zvečer.

Kaj je bolje? Katera možnost je boljša za higieno? Da bi našli odgovor, smo poiskali nasvet strokovnjakov – presenečeni boste nad njihovim odgovorom! Strinjajo se, da je tuširanje zjutraj ali zvečer običajno odvisno od osebnih preferenc in življenjskega sloga. Jutranje prhanje je verjetno bolj priljubljeno, saj prebudi čute in nas osveži ter pripravi na dan, ki je pred nami, ni pa nujno boljše od večernega prhanja.

Foto: Pexels

Pravzaprav je vzeti si čas za večerno prhanje dober način za sprostitev, razbremenitev napetosti zaradi službe, tako da si po ramenih in hrbtu spustite toplo vodo in sperete umazanijo dneva, dobesedno in v prenesenem pomenu.

Večerno prhanje poskrbi za kakovosten spanec, saj se boste zaradi tople vode in pare počutili čiste, sproščene in naspane.

Foto: Pexels

Prednosti večernega tuširanja

Glavna prednost nočnega tuširanja pa je ta, da lahko čez dan telo in lasje zbirajo alergene in dražilne snovi iz zraka ter umazanijo, še posebej v poletnih mesecih, ko je veliko cvetnega prahu, kemikalij in znoja. Torej, če greste spat brez prhanja, se bo vsa ta umazanija nato prenesla na posteljo in ne bo povzročila le umazane rjuhe in nočnih alergij, ampak tudi srbečo, razdraženo in suho kožo ter težave s kožo obraza, kot so akne (zaradi umazane posteljnine in blazin).

Čeprav je čas tuširanja odvisen od osebnih želja in časa, se na splošno meni, da je prhanje ponoči najboljše za čistočo in spodbujanje dobrega spanca.

Foto: Pexels

Jutranje prebujanje s hladno vodo

Nekateri strokovnjaki menijo celo, da je temperatura vode pomembnejša od časa, ko se tuširate. Če si upate, se lahko zjutraj odločite za ‘terapijo’ s hladno vodo. Preprosto končajte prhanje s sproščujočo hladno vodo od 30 sekund do ene minute. Za hladno vodo velja vse, kar je pod 15 stopinj Celzija. Poleg tega, da hladna voda prebuja, spodbuja vaš imunski, krvožilni in prebavni sistem. Vašemu telesu celo pomaga hitreje okrevati po poškodbah ali bolečinah v mišicah, ki jih morda imate po vadbi.

Tudi večerno tuširanje je odlično za zdravje, a če se tuširate takrat, naj bo voda topla. Dolgotrajno tuširanje z vročo vodo bo dvignilo vašo notranjo temperaturo, med ohlajanjem pa boste postali zaspani, zato je kot naravno pomirjevalo najbolje, da se tuširate 30-45 minut pred spanjem.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic