Jabolčni šarkelj s slastnim sladkim prelivom – mmm, že ob samem imenu, ko si predstavljamo to sočno sladico, se nam pocedijo sline. Šarkelj je v resnici nekakšna velika različica sočnega in mehkega krofa, rahlo začinjenega z drobtinami in rjavo masleno glazuro. Zveni okusno? Saj tudi je!
Sestavine za šarkelj:
- 2 sladki jabolki (na primer Honeycrisp ali Pink Lady) – olupljeni in nasekljani,
- 360 ml jabolčnega mošta,
- 300 g večnamenske moke,
- 1 ½ čajne žličke pecilnega praška,
- 1 čajna žlička soli,
- ½ čajne žličke sode bikarbone,
- ¼ čajne žličke mletega cimeta,
- ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka,
- 110 g nesoljenega masla sobne temperature,
- 150 g granuliranega sladkorja,
- 100 g svetlo rjavega sladkorja,
- 3 jajca sobne temperature,
- 60 ml rastlinskega olja,
- 120 ml polnomastnega mleka,
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta.
Preliv:
- 2 žlici nesoljenega masla,
- 250 g sladkorja v prahu,
- 2 skodelici polnomastnega mleka, po potrebi še več,
- sol.
Postopek:
1. Pečico segrejte na 180° C. Pekač premažite z malo masla.
2. V skledi zmešajte jabolka in jabolčni mošt. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in pustite vreti, dokler se jabolka popolnoma ne zmehčajo, 8 do 10 minut. Jabolka pretlačite s tlačilko za krompir ali vilicami, nato pa nadaljujte s kuhanjem mešanice, dokler se ne zmanjša na 1 skodelico (približno 250 ml). Odstranite z ognja in odstavite, da se ohladi.
3. V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sol, sodo bikarbono, cimet in muškatni orešček. Pustite ob strani.
4. Z mešalnikom nežno stepajte maslo, granulirani sladkor in rjavi sladkor na srednji hitrosti, dokler ne dobite rahle in puhaste zmesi, približno 5 minut. Eno po eno dodajajte jajca in nato še olje.
5. Ohlajeni jabolčni zmesi dodajte mleko in vaniljo ter mešajte, dokler se ne združita. Suhe sestavine dodajajte v mešalnik v 3 odmerkih, izmenično z mokrimi.
6. Testo prestavite v pripravljen model in pecite 35 do 45 minut (preizkusite z zobotrebcem). Kolač pustite v pekaču približno eno uro, preden ga obrnete na rešetko, da se popolnoma ohladi.
7. Pripravite glazuro: v majhni kozici na zmernem ognju stopite maslo in mešajte, dokler ne porjavi in zadiši po oreščkih, približno 5 minut. Takoj odstavite z ognja in prestavite v manjšo posodo.
8. Zmešajte beli sladkor in 2 žlici mleka. Dodajajte mleko, po eno žlico naenkrat, dokler glazura ne postane gosta, vendar spet ne pregosta. Vmešajte ščepec soli.
9. Pred serviranjem ohlajeno torto prelijte z glazuro. Dober tek!