Slovenska oblikovalka iz kokonov gosenic izdelala uhane

05. april 2023
Slovenska oblikovalka iz kokonov gosenic izdelala uhane

Slovenska oblikovalka iz kokonov gosenic izdelala uhane

05. april 2023
Foto: E2RD

Bili so darilo visokemu obisku, ki se je mudil v Sloveniji.

Ideja o tem, da bi razvojni ciklus sviloprejk predstavili v centru Maribora, se je porodila direktorici Inštituta za svilogojstvo in sviloprejstvo Rebeki Luciani Berčič, ki je k sodelovanju povabila znano mariborsko oblikovalko Bojano Kovačič Zemljič. Njena E2RD galerija se je tako za nekaj tednom spremenila v farmo sviloprejk.

“V ateljeju smo imeli sprva majhne ličinke, ki smo jih hranili z murvovimi listi. Ličinke so zrasle in se v fazi petih tednov zakokonile. Iz kokona naj bi petnajsti dan prišel metulj, če pa ta proces ustavimo, pa se osmi ali deveti dan kokoni umetno osušijo,” razlaga Zemljičeva.

Foto: E2RD
Foto: E2RD

Strokovnjakinja za razvoj in testiranje različnih tipov svilene niti, Maja Botolin Vaupotič je iz celih kokonov nato ročno odvila svileno nit, dokler niso dobili želene debeline.

“Iz nje smo potem v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija sklekljali svilene uhane Venus, čipkast vzorec, ki sem ga sicer razvila že pred dvema letoma. Čipko Venus sem lani oblikovala tudi iz zlata, kolekcijo pa predstavila na Expu v Dubaju.”

Foto: E2RD

Iz ročno odvite svilene niti je nastal tudi eleganten moški robček. “Blago zanj je ročno stkala Alenka Rupnik, vanj pa smo na koncu všili čipko Venus. Nastal je unikaten dekorativni robček za suknjič – Venus Boy.”

Kot protokolarno darilo je bil podarjen generalnemu direktorju Unida, ki je bil na visokem obisku v Sloveniji, uhane pa je v dar prejela njegova žena.

Foto: E2RD

S takšnimi projekti želijo na Inštitutu ISS_RLB spodbujati večjo samozadostnost na področju trajnostnega zelenega tekstila, proizvedenega v harmoniji z naravo ter poudariti umetniški in kulturni pomen izdelkov iz nove slovenske svile.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic