Tako je videti torbica, narejena iz zraka!

22. maj 2024

Tako je videti torbica, narejena iz zraka!

22. maj 2024
Foto: Instagram @coperni

Tako je videti torbica, narejena iz zraka!

22. maj 2024
Foto: Instagram @coperni

Saj ni res, pa je …

Grški raziskovalec in vizualni umetnik Ioannis Michaloudis je za znamko Coperni ustvaril torbico Air Swipe, ki je narejena iz zraka. Ja, prav ste slišali. Pri izdelavi je uporabil silicijev aerogel, ki ga je proizvedla NASA in je bil razvit za “lovljenje zvezdnega prahu”.

“To je najlažji prodani material na planetu Zemlja”, je razložil Michaloudis. Material, ki ima podobno kemično sestavo kot plin, tvori lupino vrečke, medtem ko je v njeni notranjost zrak. To pomeni, da je celotna prostornina torbice sestavljena le iz enega odstotka trdnega materiala.

Je to najlažja torbica na svetu?

Torbica Air Swipe ima dimenzije 27 x 16 x 6 centimetrov in tehta samo 35 gramov. Michaloudis je dejal, da je občutljiva, vendar ne krhka in da material prenese pritisk, ki je 4000-krat večji od njene teže, in se segreje do 1200 stopinj Celzija.

Michaloudis je desetletja sodeloval z Naso pri različnih projektih in bil v skupini, ki je raziskovala omenjeni material in njegovo uporabo. Torbica in material Air Swipe predstavljata “vmesni prostor” med znanostjo in umetnostjo, je dodal raziskovalec.

Foto: Instagram @coperni

“Material je med nečim, kar obstaja, in nečim, kar ne obstaja. Gre za nekakšno vmesno stanje, ki je podobno angelskemu,” je dejal.

Torbica je bila oblikovana je v kalupu iz nerjavečega jekla s “superkritičnim” postopkom sušenja, ki uporablja specifične temperature in pritiske za pretvorbo tekočin v steklo. Svetlo modra barva materiala izhaja iz “nanopor” na njegovem volumnu, ki ga je Michaloudis primerjal z nebom planeta.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic