Teh 5 živil uničuje vašo kožo 

17. julij 2024

Teh 5 živil uničuje vašo kožo 

17. julij 2024
Teh 5 živil uničuje vašo kožo 

Teh 5 živil uničuje vašo kožo 

17. julij 2024
Foto: Instagram @li_bash

Prehrana močno vpliva na zdravje in videz vaše kože. Nekatera živila lahko namreč povzročajo vnetja, akne in prezgodnje staranje kože, zato se jim je bolje izogibati.

Vaša koža je ogledalo vašega zdravja, zato ni presenetljivo, da hrana, ki jo uživate, močno vpliva na njen videz. Naša koža je namreč neposreden odraz zdravja notranjih organov, predvsem jeter in prebavnega sistema.

Za to obstaja logična razlaga – primarna naloga jeter je razstrupljanje in v primerih, ko uživamo nezdravo hrano, delujejo počasneje, saj ne zmorejo predelati vseh škodljivih snovi. V takih situacijah se toksini filtrirajo skozi druge organe, kot je koža, in povzročajo akne, izpuščaje, dermatitis, otekline in druge bolezni.  

Foto: Instagram @victoriawaldau

Včasih je zato že dovolj, da se določeni skupini živil odpovemo, da rešimo še tako trdovratne težave s kožo. In tudi če jih ne odpravimo v celoti, bomo vseeno opazili občutno izboljšanje. Zato vam v nadaljevanju razkrivamo seznam živil, ki povzročajo največ neželenih stanj na koži. 

1. Rafinirani sladkorji 

Rafinirani sladkorji so sovražniki zdrave kože. Ko zaužijemo preveč sladkorja, naš krvni sladkor hitro naraste, kar sproži sproščanje inzulina. Visoke ravni inzulina vodijo do vnetij, ki lahko povzročijo akne in druge kožne težave. Poleg tega sladkor poškoduje kolagen in elastin, ključna proteina, ki ohranjata kožo čvrsto in mladostno. Redno uživanje sladkorja torej pospešuje nastanek gub in izgubo elastičnosti kože, hkrati pa lahko vpliva na bled obraz, sivo in utrujeno polt ter videz podočnjakov. 

Najboljši nadomestek so naravna sladila, kot so med, kokosov sladkor, javorjev in agavin sirup, ki imajo nizek glikemični indeks in ne povzročajo nenadnega dviga krvnega sladkorja. 

2. Gluten 

Čeprav mnogi ljudje prenašajo gluten brez težav, lahko pri nekaterih povzroča vnetja in draženje kože, še posebej pri tistih s celiakijo ali preobčutljivostjo na gluten. Tudi če nimate diagnosticirane intolerance na gluten, lahko opazite izboljšanje stanja kože, če ga izločite iz prehrane.  

Gluten najdemo v žitih, kot so pšenica, rž in ječmen, najbolje pa jih je nadomestiti s kokosovo in mandljevo moko, rjavim rižem, kvinojo in prosom.

3. Mesni izdelki 

Predelani mesni izdelki, kot so klobase, slanina in salame, so pogosto bogati z nasičenimi maščobami, soljo in konzervansi. Te sestavine lahko povzročijo vnetja v telesu, ki se odražajo tudi na koži. Prekomerna poraba nasičenih maščob lahko poveča tveganje za akne in prispeva k staranju kože zaradi oksidativnega stresa. Poleg tega visoka vsebnost soli vodi do zadrževanja vode, kar povzroča zabuhlost in podočnjake. 

Najboljši nadomestek za suhomesnate izdelke je meso iz ekološke reje, ki ne vsebuje soli in natrijevih nitratov ter antibiotikov in hormonov ter je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami. 

4. Mleko in mlečni izdelki 

Mleko in mlečni izdelki, kot so sir, jogurt in sladoled, lahko negativno vplivajo na kožo. Študije kažejo, da mlečni izdelki lahko povzročajo akne zaradi hormonov, ki jih vsebujejo. Ti hormoni vplivajo na lojnice in povečajo proizvodnjo olja, kar vodi do zamašenih por in vnetij. Poleg tega lahko mlečni izdelki povzročajo vnetja pri ljudeh, ki so občutljivi na mlečne beljakovine.  

Foto: Instagram @carina

Najslabša oblika mleka je posneto mleko, ker so mu dodane umetne sirotkine beljakovine in sladkorji, zato lahko povzroči resne izbruhe aken. Po drugi strani pa polnomastno, organsko mleko in fermentirani izdelki, kot so jogurt, kefir in skuta, vsebujejo bakterije, ki so koristne za črevesni mikrobiom in ne povzročajo težav ljudem, ki nimajo intolerance na laktozo ali kazein. Tisti, ki imate intoleranco, lahko kot nadomestek uporabite kokosovo in mandljevo mleko ter mleko iz ovsenih kosmičev. 

5. Alkohol

Alkohol je še en velik sovražnik zdrave kože. Redno pitje alkohola dehidrira telo, kar vodi do suhe in puste kože. Poleg tega alkohol razširi krvne žile, kar povzroči rdečico in lahko prispeva k trajni kapilarni škodi. Alkohol prav tako spodbuja vnetja in lahko poslabša stanje kože pri ljudeh z rosaceo in drugimi kožnimi obolenji. 

Ustreznega nadomestka za te pijače ni, a treba je vedeti, da koži najmanj škodujejo prozorne pijače, kot sta gin in vodka, pa tudi rdeče vino.

Style. Več novic