Buča je v jesenskih mesecih nepogrešljiva sestavina, ki jo lahko uporabimo na najrazličnejše načine – od juh in slanih jedi do sladic. Tiramisu pa je ena tistih klasičnih sladic, ki vedno navduši z nežno kremo, mehkimi piškoti in rahlim priokusom kave. In zakaj ju ne bi združili?
Bučni tiramisu namreč prinaša svežo, jesensko različico priljubljene italijanske sladice, ki vas bo očarala z bogatim okusom in kremasto teksturo. Recept je povsem preprost za pripravo, rezultat pa navdušujoč. Ne potrebujete posebnih kuharskih veščin ali eksotičnih sestavin, le nekaj osnovnih korakov in malo potrpljenja, da se sladica lepo ohladi in okusi povežejo.
Sestavine:
Za kremo:
- 250 g sira mascarpone
- 200 ml sladke smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- 200 g bučnega pireja (najbolje iz pečene buče)
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
Za namakanje:
- 200 ml močne kave (ohlajene)
- 2 žlici ruma ali vaniljevega likerja
Za sestavljanje:
- 1 paket baby piškotov
- Kakav v prahu za posip
Postopek:
1. Če bučnega pireja še nimate pripravljenega, ga je preprosto narediti doma. Hokaido ali muškatno bučo narežite na manjše kose, jo specite v pečici na 180 °C, dokler se ne zmehča, nato pa jo spasirajte v gladek pire.
2. V veliki skledi zmešajte mascarpone, sladkor v prahu in bučni pire, dokler ne dobite gladke mase. Dodajte cimet, ingver, muškatni orešček in vaniljev ekstrakt ter vse skupaj dobro premešajte. Sladko smetano stepite posebej in jo nežno vmešajte v mascarponejevo mešanico, da postane krema rahla in puhasta.
3. Ohlajeno kavo zmešajte z rumom ali likerjem. Baby piškote na hitro pomakajte v kavno mešanico – pazite, da se ne prepojijo preveč.
4. V pravokoten pekač (ali posamezne skodelice za serviranje) najprej položite plast namočenih piškotov. Po vrhu nanesite enakomerno plast bučne kreme. Nadaljujte s plastmi, dokler ne porabite vseh sestavin, zaključite s plastjo kreme.
5. Tiramisu postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč, da se okusi povežejo in sladica lepo strdi.
6. Tik pred postrežbo tiramisu posujte s kakavom v prahu. Če želite, ga lahko okrasite z nekaj drobtinami piškotov ali ščepcem cimeta za piko na i.