To je slamica, ki naj bi preprečila nastanek gub

30. maj 2023
To je slamica, ki naj bi preprečila nastanek gub

To je slamica, ki naj bi preprečila nastanek gub

30. maj 2023
Foto: Pexels

Ko gre za izdelke, ki so v kozmetični industriji najbolj zaželeni, lahko rečemo, da je nega proti staranju kože na vrhu seznama.

Od najboljših krem za oči proti gubam do najbolje prodajanih serumov z retinolom … seznam lepotnih izdelkov, ki obljubljajo zmanjševanje in preprečevanje gub, je skoraj neskončen. Zdaj se mu je pridružil še inovativen izdelek, ki je prevzel internet: slamice proti gubam.

Tako je, obstajajo slamice, ki preprečujejo nastajanje gub okoli ust, ko srkate pijačo, in na tisoče uporabnikov TikToka prisega nanje. Pravzaprav ima hashtag za “slamico proti gubam” trenutno več kot 350 milijonov ogledov in se še povečuje – in en uporabnik TikToka celo trdi, da je to “morda najboljši izum za preprečevanje staranja doslej.”

Toda ali slamice proti gubam dejansko delujejo? Pa poglejmo.

@lauren.erro These anti wrinkle straws are just too funny! #antiwrinkle #antiwrinkletreatment #antiwrinklestraw #antiaging #wrinkles #lipwrinkles #skincare #skincaretips #beautyhacks ♬ original sound – Lauren beauty & skincare tips

Ali uporaba slamic res povzroča gube?

Najprej se moramo vprašati, ali uporaba slamic res povzroča gube okoli ust. Strokovnjaki pravijo, da lahko. “Ponavljajoče stiskanje ustnic oz. gibanje ustnih mišic, kot je to pri pitju iz slamice, lahko prispeva k nastanku gub,” pravi Marisa Garshick, dermatologinja s certifikatom odbora v New Yorku.

Posebna ustna mišica, ki jo aktivirate, ko srkate slamico, nam omogoča, da stisnemo ustnice, da zažvižgamo, pošljemo poljub itd. “Uporaba te mišice naguba kožo, ki sčasoma začne puščati gube na koži. Pravzaprav je isto gibanje nagubanja ustnic tisto, zaradi česar se pri kadilcih razvijejo tako imenovane kadilske gube okoli ust,” ugotavlja dr. Garshick. Bolj ko torej gubate ustnice, močnejše postanejo mišice in globlje so gube.

Foto: Pexels

Kako delujejo slamice proti gubam?

Slamice proti gubam domnevno delujejo tako, da “preprečujejo gubanje kože, ki se pojavi pri uporabi navadne slamice”. V nasprotju s tradicionalnimi slamicami, ki imajo na vrhu navpično odprtino, so te edinstvene slamice takšne oblike, ki je na vrhu vodoravno ukrivljena.

Imajo odprtino, na katero položite usta in srkate, ne da bi stisnili ustnice (podobno, kot bi igrali na flavto). Ta zasnova naj bi zmanjšala stiskanje ustnic, in tako pomaga preprečiti nastajanje gub.

@hillary.lutes

Anything to protect the lippies💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️

♬ original sound – hillary.lutes

Ali lahko slamica res prepeči gube?

Torej, ali lahko slamice proti gubam dejansko pomagajo preprečiti gube? Kratek odgovor je: mogoče. “Teoretično bi morale delovati, ker z njimi ne stisnete več ustnic,” pravi dr. Garshick. “Vendar te slamice ne bodo vplivale na genetske in starostne spremembe.”

Pomembno je tudi omeniti, da trenutno ni nobene znanstveno podprte raziskave, ki bi dokazala, da slamice proti gubam resnično pomagajo – ali celo, da je uporaba slamic glavni vzrok za nastanek gub okoli ustnic.

Foto: Pexels

“Čeprav slamice lahko prispevajo k pojavu drobnih linij in gub okoli ust, ne vemo v celoti, v kakšni meri uporaba slamice vodi do gub,” pojasnjuje dr. Garshick. “Zamenjava slamic torej ni povsem nujna, zlasti za nekoga, ki redko pije iz slamice.”

Če sodite med tiste, ki ne zmorete brez njih, pa jih bi bilo vsekakor vredno preizkusiti.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic