To je vrhunska restavracija, v kateri se zbirajo vsi Zagrebčani

12. maj 2024

To je vrhunska restavracija, v kateri se zbirajo vsi Zagrebčani

12. maj 2024
Foto: Esplanade Hotel
To je vrhunska restavracija, v kateri se zbirajo vsi Zagrebčani

To je vrhunska restavracija, v kateri se zbirajo vsi Zagrebčani

12. maj 2024
Foto: Esplanade Hotel

Zinfandel restavracija, ki domuje v prefinjenem hotelu Esplanade, je ena najbolj priljubljenih v središču Zagreba.

Ne le višje temperature, temveč nov pomladni à la carte meni bo v restavracijo privabil števine gurmane in oboževalce kuhinje Esplanadine chefinje. Ana Grgić Tomić bo z novim menijem pričarala fantazijo okusov in razburljivih kombinacij, ki v Zagreb prinašajo pridih Mediterana.

Foto: Esplanade Hotel

Ana, ki skrbno združuje izbrane in sveže vrhunske sestavine v fantastične jedi, bo poskrbela, da bo restavracija Zinfandel’s s čudovito teraso Oleander tudi to sezono nezgrešljiva destinacija za prave gurmane.

Restavracija, ki ima zeleno Michelinovo zvezdico, bo to sezono navduševala z vrhunskimi sestavinami kot so kremplji rakovice, pečeni kalčki brokolija Rapini, mlada kopriva, sveže jadranske kozice, kokos, tartufi, pečena melona, ​​dušeni ragu, file morske spake, kozliček, konfit jajčevca.

Prebujanje narave

Ana je prejela številne nagrade za svojo gastronomsko virtuoznost in ustvarjalnost, med katerimi izstopa zadnja, Étoile Blanche, ki ji jo je podelila Svetovna gastronomska organizacija na European Hotel Awards 2023 v Barceloni. Kljub temu pa skromna Ana vedno iskreno prizna, da ji je najljubše delo v kuhinji, priprava obrokov in oblikovanje novih jedilnikov s svojo ekipo kuharjev.

Foto: Esplanade Hotel

»Skrbno izbrane sestavine, združene v zanimive kombinacije, ki na krožnik prinašajo privlačne teksture, čudovite barve in presenetljive okuse, so tisto, kar me je vodilo predvsem pri ustvarjanju novega jedilnika. Moram priznati, da navdiha ni manjkalo, še posebej, ker ta letni čas povezujem s prebujanjem narave in svojo ustvarjalno platjo, ob kateri svojo domišljijo v celoti prenesem na krožnik,” pravichefinja Ana Grgić Tomić.

Foto: Esplanade Hotel

Tesno sodeluje z odličnimi lokalnimi dobavitelji, ki jim pošiljajo le najboljše sestavine, zato je priprava novih jedi vedno užitek. Chefinja pravi, da se je pri vsaki jedi trudila uporabiti sezonske sestavine in dodaja, da veliko pozornost posveča trajnosti, maksimalnemu izkoristku sestavin, simfoniji okusov in same predstavitve jedi, zato je in tokrat skrbno izbrala dizajn in barvo krožnika.

Pomladni okusi

Anina večkrat nagrajena rižota, ki je bila leta 2022 predstavljena tudi v znamenitem gurmanskem vodiču Guida Galla o najboljši rižoti na svetu, je to sezono v Zinfandel’s meniju dobila novo zeleno različico, dopolnjeno z mlado koprivo, svežimi jadranskimi kozicami s citrusi in kokosovim gelom.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

»Celoten proces priprave hrane je zelo specifičen. Iz mladih kopriv naredim lepo kremo, ki jo na koncu vmešam v sočno rižoto, hkrati pa pripravim koprivno tempuro, ki na koncu dobi popolno noto zelišč in hrustljavosti. S skrbno vloženimi kozicami v svežem soku citrusov bo ta prehransko bogata jed zagotovo iskana izbira na novem jedilniku,« poudarja chefinja.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

Za pravi okus po morju so tu poširani listi s peno iz limonske trave in bučkinim cvetom ter file morske spake s timutovim poprom v kombinaciji z v olupku pečenim pastinakom, mariniranim z medom in pomarančo.

Ana je spomladanske šparglje vpletla v lično kremno juho, ki z dodatkom kozjega sira postane osvežilna jed, ki se ji ni mogoče upreti, tu pa je tudi zelo iskana juha iz rakovega bisquea z dimljenimi školjkami in česnovo kremo, ki počasi postaja ena izmed Esplanadinih klasike. Ena teh je tatar iz najboljšega mesa in izbranih začimb, ki ga pripravljajo pred gosti, nato v soli pečen brancin, ki je svojevrstna specialiteta tudi med tujimi gosti.

Foto: Esplanade Hotel

Wagyu Entrecôte št. 4 bo navdušil ljubitelje stejkov, v novem Aninem meniju pa je kombiniran s konfitiranim mladim porom, kremnim krompirjem in vloženo gorčico. Poleg sočnega govejega zrezka s slastno portovsko omako, pečeno levjo grivo, marinirano s sojo in sezamom, posebna poslastica pa je kozliček, mariniran z zelišči in sirotko z jajčevci in hrustljavimi artičokami.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

Najslajše note gastronomskega doživetja

Kreativni meni sladic, za katerega skrbi slaščičarska mojstrica Mirjana Špoljar, tokrat prinaša sladke kombinacije manga, čokolade, kosmičev, jogurta, limete, ena izmed izstopajočih favoritov, ki bo navdušila marsikoga, pa je privlačen bazilikov biskvit s suhimi malinami in karamelo iz malin in kisa.

Če ste bolj naklonjeni čokoladnim okusom, izberite čokoladni ganache s karameliziranimi žitaricami in mangovo kremo na sladkem seznamu. Prefinjeni okusi manga se prepletajo z belo čokolado, zato se bo nedvomno le malokdo uprl tej sladki kombinaciji.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

Če želite le osvežiti svoje brbončice, se podajte v rapsodijo hladnih kombinacij in izberite jogurtov in limetin sladoled z neustavljivo aromo svežih malin, mete in bazilike. Naj omenimo, da nobena od sladic na novem jedilniku ne vsebuje glutena in da so vse primerne za vegetarijance.

Foto: Esplanade Hotel

Za popolno doživetje bo sommelier z veseljem izbral najboljša vina in penine iz Hrvaške in sveta, ki bodo odlično zaokrožila vrhunsko kulinarično izkušnjo.

Prepustite se nepozabnemu vzdušju restavracije Zinfandel’s, v toplih dneh pa si privoščite večerjo v čarobnem vzdušju terase Oleander, ki ponuja očarljiv pogled na mesto. V kombinaciji z Anninimi inovativnimi jedmi ter očarljivim in strokovnim osebjem restavracija Zinfandel’s že vrsto let ponuja vrhunsko kulinarično izkušnjo.

Style. Več novic