To rešuje moja druženja s prijatelji!

10. junij 2024
Powered by:

To rešuje moja druženja s prijatelji!

10. junij 2024

Pade ideja in termin za druženje s prijatelji je zabeležen – po službi, seveda. Kar običajno pomeni, da nimam časa za pripravo in nakupe. Za takšne situacije imam po novem v žepu 3 ase, ki vedno rešijo zabave pri nas doma.

Moje življenje je praznik. Vsaj tako si govorim, saj res želim ohranjati pozitivno življenjsko filozofijo, s katero je potem tudi premagovanje vseh problemov manj zahtevno. Daleč od tega, da bi bilo popolno, pa vendar – skušam živeti izpopolnjeno, kar pri meni predstavljajo sreča in razumevanje v družini, druženje s prijatelji in dobra hrana.

”Boš danes tudi tako dobra kot kruh?”

Ko sem prvič doma organizirala družinsko zabavo, smo se imeli res lepo. A gostovati tri družine v petek popoldan na našem domačem terenu, je pomenilo tudi precej dela. To je pomenilo 14 ljudi, ki sem jim želela ponuditi dobro hrano in pijačo.

Priprava jedi mi je takrat vzela res veliko časa, a me je rešilo to, da sem imela petek prost. In ker sem se res potrudila in jih celo presenetila in navdušila z doma pečenim kruhom, se je takrat rodila tudi šala na moj račun – ko je želja po druženju, mi kolegici zdaj pošljeta SMS-sporočilo, če bom ”danes tudi tako dobra kot kruh”. To je znak, da bi se lahko videli in kaj dobrega pojedli.

Kako poenostaviti delo, če nimaš časa?

Največ časa mi je vedno vzel kruh, sploh ker sem ga delala z drožmi. Takšnega me je namreč naučila delati babica in tradicija je le tradicija in ima najboljši okus. Na domač kruh sem prisegala, dokler nisem v Mlinarju kupila njihovega kruha z drožmi.

Foto: Mlinar

Zaradi res lepo zapečene in hrustljave skorje je takoj postal številka 1 pri nas doma. Meni pa je še najbolj všeč to, da je hlebček težek 500 gramov, kar vsaj pri nas pomeni, da gre vedno cel v promet. Ko je na urniku druženje, sem rešitev našla v Mlinarju. Dokler mi ni prodajalka, s katero sva zdaj že na ‘ti’, ni predstavila njihove focaccie. Ko poskusiš ta božanski kruh, se takoj naslika tudi ideja, kako ga postreči.

Brez tega pri nas ni prave domače zabave

Bolj ko sem razmišljala, kako bi poenostavila ne samo druženja pri nas doma – pa naj bo to petkovo družinsko druženje ali pa srečanja, ko otroka domov povabita svoje prijatelje – bolj so mi misli uhajale k 3 rešitvam.

Foto: Mlinar

1. Focaccia

Focaccia je italijanska poslastica iz kislega testa, ki si pri nas doma skupaj s kruhom iz droži deli prvo mesto. Focaccia je pravokotne, nizke oblike, zato jo vedno narežem in serviram na leseni deski, na katero  dodam vejico rožmarina z vrta za dekoracijo, zraven pa postrežem češnjeve paradižnike, sir in olive. Na leseni deski je obvezno tudi posodica z domačim olivnim oljem, v katerega lahko gosti pomočijo kos focaccie in uživajo. Preprosto, vendar božansko! In ker gre tega pri nas po navadi kar veliko v promet, jih vedno kupim več. Če pa se slučajno zgodi, da focaccie ostanejo, jih zamrznem. Tudi odtajani kosi so slastni, saj jih rahlo opečem na maslu in postrežem z olivnim oljem. Jed, ki ne potrebuje ničesar drugega, samo dobre jedce.

Mlinar je v okviru spomladanskih novosti v svoj asortiman uvedel še eno pekovsko poslastico – italijansko focaccio iz kislega testa. Vsak kos tega tradicionalnega italijanskega kruha, ki je pogosto pripravljen z dodatki različnih začimb, kot so rožmarin, sol ali olive, v Mlinarju ročno oblikujejo s posebno tehniko tapkanja. Spečejo ga v šamotni peči, kar mu da izvirno strukturo in božanski okus. Focaccia je odlična kot samostojna jed, priloga, je pa tudi najboljša izbira za slasten sendvič.

Foto: Mlinar

2. Sir

K focaccii se lepo poda sir, zato imam doma vedno na zalogi kakšen večji kos sira. Tega samo narežem na kocke, včasih posujem z rdečim poprom, dodam orehe  itd.

3. Led na zalogo

Naj gre za koktejl za odrasle ali kakšen napitek za otroke – ob dobri hrani je treba poskrbeti tudi za osvežilno pijačo. In ker sem bila nemalokrat v dilemi, ker nam je doma zmanjkalo leda, sem ga začela delati na zalogo. Še ena zagata rešena.

Pred vrati je čas, ko bo tudi vreme poskrbelo, da se bomo več družili na prostem. In življenje je prekratko, da bi si ga še dodatno zakomplicirali. Zato je treba iskati rešitve – če so te slastno okusne in hitre, smo izbrali najboljši scenarij. Preverite v Mlinarju, kaj boste postregli na naslednjem druženju.

Foto: Mlinar

Style. Več novic