To so razlogi, zakaj ste ponoči nenehno žejni

31. julij 2024

To so razlogi, zakaj ste ponoči nenehno žejni

31. julij 2024
Foto: Instagram @myequa
To so razlogi, zakaj ste ponoči nenehno žejni

To so razlogi, zakaj ste ponoči nenehno žejni

31. julij 2024
Foto: Canva

Ali ste zvečer nenehno žejni in se ponoči celo zbujate in posegate po kozarcu na nočni omarici? To je 7 razlogov, zakaj ste ponoči tako žejni.

Dehidracija

Če so vaši dnevi še posebej naporni, morda pozabite na pitje vode. Možno je, da ste preprosto dehidrirani, kar je povezano s številnimi drugimi simptomi, kot sta suha usta in utrujenost. To lahko odpravite tako, da čez dan zaužijete veliko vode, sadja, zelenjave in drugih pijač, kot je na primer naravni čaj.

Foto: Unsplash

Uživanje zdravil

Diuretiki, ki se lahko predpisujejo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, so klasičen primer zdravil, ki povzročajo pogostejše izločanje urina, je za Well+Good razkril Orlando Ruiz-Rodriguez, pulmolog in specialist za medicino spanja.

Foto: Pexels

Diuretiki, imenovani tudi tablete za odvajanje vode, spodbujajo ledvice, da sproščajo več vode in natrija v urinu, kar lahko poveča tveganje za dehidracijo.

Dihanje skozi usta 

“Ponoči z dihanjem izgubimo veliko vlage,” pravi Christopher Winter, dr. med., specialist za medicino spanja. “Tudi če ne smrčite, pri dihanju skozi usta izgubite več vlage kot pri dihanju skozi nos. Grozno se je zbuditi s suhimi usti,” dodaja. Do dihanja skozi usta lahko pride zaradi številnih razlogov, vključno z zamašenim nosom ali smrčanjem.

Spalna apneja

Obstaja veliko razlogov za smrčanje in dihanje skozi usta. Eden izmed njih je apneja med spanjem. To je stanje, ko oseba ponoči za kratke premore preneha dihati, kar lahko vpliva na občutek žeje.

Foto: Pexels

“Ljudje s spalno apnejo po navadi odprejo usta, da si sprostijo dihalne poti. Ta izpostavljenost zraku lahko izsuši ustno sluznico,” pravi dr. Ruiz-Rodriguez.

Pitje alkohola

Občutek žeje po noči popivanja je precej pogost, saj je alkohol diuretik, kar pomeni, da z vsakim koktejlom ali kozarcem vina, ki ga popijete, vaše telo izgublja tekočino, pravi dr. Winter.

Če posežete po steklenici z vodo, morda ne boste le ublažili neizogibnega mačka, ampak boste tudi potešili svojo pretirano žejo.

Vroče in vlažno okolje

Spanje v vroči in zatohli sobi lahko prav tako poveča nočno žejo. “Zaradi vlage se lahko počutite neprijetno in se prepotite,” pravi dr. Winter. Ko se potite, izgubljate tekočino, kar pomeni, da ste zaradi pregretega prostora bolj žejni. Ohranjanje hladne in suhe sobe vam lahko pomaga pri zmanjševanju žeje.

Foto: Unsplash

Druge zdravstvene težave

Prekomerna nočna žeja ponoči lahko kaže na zdravstveno težavo. Bolezni, ki lahko povzročijo pretirano potrebo po pitju vode preko noči, so sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, srčna bolezen in druge.

Kako se znebiti pretirane nočne žeje?

Prekomerna žeja pred spanjem lahko moti vaš spanec, zato popijte dovolj vode že čez dan. Ko se približa čas za spanje, ne boste več tako žejni.

Za izboljšanje spalnih pogojev lahko pozimi uporabljate vlažilec zraka, poleti pa razvlažilec zraka. 

Tudi nošenje ohlapnejših pižam vam lahko pomaga, da se ohladite in zmanjšate količine znojenja med spanjem, kar bo zmanjšalo tudi vašo žejo.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic