V newyorški reki Hudson se bo kmalu mogoče tudi kopati

16. januar 2024

V newyorški reki Hudson se bo kmalu mogoče tudi kopati

16. januar 2024
Foto: Profimedia

Ne, nikar ne mislite, da si boste lahko na vsakem bregu vzhodnega rokava reke svobodno privoščili živahne vodne pustolovščine. Na reki bodo namreč zgradili prav poseben plavajoči bazen.

Plavajoči bazen The + POOL, ki naj bi postal nova ikona mesta, ki nikoli ne spi, bo filtriral rečno vodo in tako vsem Newyorčanom omogočil kopanje v čisti vodi tik pod mestnim obzorjem.

Dokončanje je predvideno že za letošnje poletje, plavajoči bazen v obliki križa bo vodo filtriral skozi svoje stene in tako brez kemikalij ali dodatkov očistil več skoraj 380 000 kubičnih metrov vode na dan.

Foto: Profimedia

Bazen je zasnovan tako, da se ga bo lahko po želji premaknilo na drugo lokacijo, saj bo privezan na rečno dno, kar mu bo omogočilo dvigovanje in spuščanje s plimovanjem in valovi.

Monumentalni projekt, ki je bil prvič zasnovan pred več kot desetimi leti, je po besedah guvernerke mesta Kathy Hochul vreden 14,6 milijonov evrov, sredstva za naložbo pa je prispevalo tako mesto kot država New York.

Foto: Profimedia

Projekt, ki bo nudil prijeten oddih od poletne vročine, sta najprej zasnovala ustanovitelja studia PLAYLAB Archie Lee Coates in Jeff Franklin v sodelovanju z arhitektom Dong-Ping Wongom. Bazen bo nameščen v soseski Chinatown, pri čemer pa ima arhitekt pomisleke, saj je prvotna zamisel projekta vključevala še druge nadgradnje.

Wong je za spletno stran Hypebeast povedal: “Cilj je bil preveriti, ali je mogoče iz temeljev narediti velike civilne spremembe v mestu za lokacije, ki so pogosto spregledane. Ko smo se leta 2015 odločili, da ustanovimo neprofitno organizacijo, smo izhajali iz ideala, da bo neprofitna organizacija projekt zaščitila pred zasebnimi interesi in zagotovila, da bo ostal projekt resnično za vse.”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dodal je, da je s časom projekt postal vse bolj odvisen od newyorškega filantropskega ekosistema, zaradi česar so se ideali, ki so projekt najprej utemeljili, počasi umaknili interesom in prednost je dobil denar. Wong upa, da projekt temelji na skupnosti in odločevalci ne bodo pozabili na svoj prvotni cilj pomagati Newyorčanom iz različnih etničnih in ekonomskih okolij, da se izognejo vročini in se naučijo plavati. Do lanskega leta so imeli prebivalci mesta brezplačne učne ure, a jih je župan Eric Adams poleti ukinil. Bazen naj bi testno začeli preizkušati že letošnje poletje.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic