Tamir, Žan in Alex so ustanovitelji Bagel Embassy, za katerega pravijo, da je veliko več kot le še en lokal v središču mesta. Želeli so ustvariti skupnost, kjer se zbirajo kreativci vseh starosti. Na nas je, da podpremo to mlado energijo, ki je v našo prestolnico prinesla svež veter.
Po svetu so postali nepogrešljiv jutranji prigrizek, spet drugod so del kulture, pri nas pa jih moramo še osvojiti. Govorimo namreč o takoimenovanih bagelih; okrogli dobroti, ki se bogato šopiri na krožniku.
Zakaj bogato, ko pa so nam skopo obložen “bagel” predstavili že veliki trgovci in ne en, temveč več ponudnikov? Zato, ker gre za povsem drugačno zgodbo, pravi trio.

Več kot le sendvič
Zgodbo, ki iz vseh vetrov sveta prinaša bolj konkretno ponudbo te popularne jedi. “Noben od ponudnikov ne širi kulture bagelov in ne vedo kakšna pravzaprav je. Vsi ga razumejo kot sendvič, čeprav to ni” pove trio.
Konkurenca, ki je na tržišču, jih pravzaprav ne skrbi, saj nihče do zdaj ni pogledal bagel-u v votel medprostor in rekel, da; to ni zajtrk, ampak obrok! “V tujini jih jedo za čas kosila, kot obrok. Tudi naši so takšni, bogato obloženi, saj si želimo delati najboljše bagele, kar ste jih videli” pravijo.


Trije mušketirji, ki plavajo v bazenu poslovnih in menedžerskih sfer, so se spoznali v tujini in med študijem, zato veljajo za svetovljane, ki za svoj dom ne štejejo zgolj Slovenije. Jo pa obožujejo in prav našemu tržišču pripisujejo glavno vlogo v sagi, ki jo želijo nadaljevati.
“Želimo narediti verigo Bagel Embassy. Znamko smo ustvarili z namenom, da se širimo. Komuniciramo v angelškem jeziku, ker je naslednji korak tujina. Obožujemo Slovenijo in našo majhnost, ki je dobra za širjenje besede in hitro se vidi ali bo ideja uspela ali ne”.

Slovenija se jim je zdela dobro testno področje, da vidijo, če bi lahko ta koncept prenesli še drugam. Mi se sprašujemo, če gre za pogumno dejanje ali za neustrašnost, ki jo tako radi pripisujejmo mladosti?
“Vprašanje je, če razmišljamo sploh tako globoko. Noben od nas nima kaj preveč strahu, saj ne gre za hud finančen podvig. Gre bolj za to, da prineseš nekaj novega in razviješ idejo. Vsi projekti, na katerih delamo, bazirajo na tem, da se ustvari skupnost. Pri Bagel Embassy pa tudi, da se ustvari nek nov trendi prostor, v katerem se lahko povezujejo kreativneži vseh starosti.”
Tako kot so se torej povezali trije prijatelji, ki jim je bila skupna ljubezen do bagelov, dobre hrane in prostorov, ki združujejo. Pa seveda, dobre kave. “Ideja je nastala ob pogovoru in ker smo vsi trije res pogrešali bagele v Ljubljani, smo se kar naenkrat znašli sredi iskanja prostora. Ta prostor je bil Nazorjeva, kjer smo pred šestimi meseci začeli z delom, danes pa končno odprli.”



Bageli za vse okuse
Ponudba na Nazorjevi se res šopiri in prvi dan so vse bagele razprodali že v nekaj urah. Na meniju se znajdejo prav raznoliki bageli, od sladkih do slanih in vsem je skupno to, da so bogato naloženi.
Trio se je poigral tudi s poimenovanjem jedi, saj so na meniju tudi “Ambasador*s choice bagel”, “The diplomat”, “International waters” itd. “Ponujamo vegetarjanske, mesne in ribje bagele. Manjka nam še ponudba za vegane, pa ne, ker je ne bi želeli imeti, ampak ker zaenkrat še nismo zadovoljni s teksturo”.
Kako bomo Slovenci razumeli zgodbo bagelov in kako v trendu pravzaprav smo, bo pokazal čas. Bomo zajahali val in jih vzeli za naše? Sliši se slastno in pričakovano.



