K. F. / 01. maj 2023

Kombinacija tedna: lan od glave do pet

S spreminjanjem in dviganjem temperatur se menja tudi naša garderoba. Od ohlapnih krojev, do kratkih rokavov in seveda lahkotnih tkanin. Med slednjimi je najbolj priljubljen lan, brez katerega si ne znamo predstavljati toplega poletja.

Najdemo ga lahko na preprostih topih, srajcah, hlačah, oblekah, suknjičih in še in še. Lan je naravno vlakno in je ena od najstarejših in najdražjih tekstilij na svetu. Je zelo dober prevodnik toplote, kar pomeni da nam lanena oblačila dajejo svež in hladen občutek in so zato še posebej primerna za vroče poletne dni. Lan prav tako dobro vpija vlago, brez da bi povzročil občutek vlažnosti in tako poskrbi za udobje skozi cel dan.

Foto: s.Oliver
Foto: s.Oliver

Lanena vlakna so izjemno trpežna in odporna proti obrabi ter trajna. To pomeni, da lahko lanena oblačila nosimo zelo dolgo in ne bodo izgubila svoje oblike ali barve po več pranjih. Poleg tega ima lan naravno sposobnost odbijanja umazanije in bakterij, kar pomeni, da so lanena oblačila manj občutljiva na umazanijo in vonjave.

Njegov edini minus je to, da se mečka. A v resnici je tudi to njegov čar: podobno kot pri kašmirju, ki tvori male kroglice, je tudi lan material, ki se pač mora mečkati.

Foto: s.Oliver

Lanena oblačila so tudi odlična izbira za vse trajnostne zagovornike. Lan je namreč eden od najbolj trajnostnih in ekoloških materialov, saj se prideluje brez uporabe pesticidov in herbicidov. Poleg tega je proces izdelave lanene tkanine manj škodljiv za okolje kot proces izdelave sintetičnih materialov.

Foto: s.Oliver
Foto: s.Oliver

Lanena oblačila so najbolj pogosta v beli in bež barvi, lan pa je zelo lep tudi v kombinaciji z drugimi barvami, kot sta na primer pink in oranžna.

Poiskali smo nekaj lanenih kosov iz nove s.Oliverjeve kolekcije, ki so popolni za prihajajoče poletne dni. Naj vas navdušijo!

Avtor
Piše

K. F.