Kako preverite, da ste hiter jedec? V kolikor opažate, da obroke končate prej kot ostali, če se po jedi počutite napihnjeno ali pa ste pretirano siti in tudi, če opažate, da si želite več prigrizkov, vse to so znaki, da jeste prehitro.
Prebava se začne v ustih, saj z žvečenjem razgradimo hrano in jo zmešamo s slino. Ta korak pomaga pri pravilni absorpciji hranil pozneje v prebavnem traktu. Ko jeste prehitro, hrane morda ne boste dovolj prežvečili, zaradi česar bo vaše telo težje v celoti absorbiralo vitamine, minerale in hranila iz hrane.
MOŽNI VPLIVI NA ZDRAVJE
1. PREBAVNE MOTNJE
Prehitro prehranjevanje naj bi povzročalo napihnjenost in vetrove. S tem namreč pogosteje pogoltnemo zrak, kar lahko povzroči simptome prebavne motnje.
Čeprav hitro prehranjevanje prispeva k prebavni motnji, imajo vlogo tudi drugi dejavniki, kot so stres in izbira hrane, pa tudi že obstoječe prebavne težave.
2. DIABETIS TIPA 2

Opazili so možno povezavo med hitrim prehranjevanjem in tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Ker naši možgani potrebujejo približno 20 minut, da sprejmejo signal, da smo siti, se kaj hitro zgodi, da pojeste preveč še preden telo zazna sitost.
Prenajedanje lahko nato zviša raven glukoze in če jeste prehitro, je večja verjetnost, da boste v telesu sprožili specifične citokine, kar sčasoma privede do inzulinske rezistence. Citokini so namreč majhne beljakovine, ki pomagajo nadzorovati rast in aktivnost imunskih in krvnih celic.
3. POVEČANA TELESNA TEŽA
Prehitro prehranjevanje lahko zmanjša vašo naravno regulacijo apetita in pogosto vodi do prenajedanja. S tem seveda povečate skupni vnos kalorij in kilogrami se začnejo kopičiti.
Ljudje, ki jedo hitro, ponavadi zaužijejo tudi večje porcije. Sčasoma lahko ti dejavniki otežijo vzdrževanje zdrave telesne teže in povzročijo debelost.
STRATEGIJE ZA UPOČASNITEV HRANJENJA
Več žvečite
Prizadevajte si, da vsak grižljaj prežvečite od 15 do 30-krat, da telesu pomagate prebaviti hrano.
Zmanjšajte motnje
Med jedjo se izogibajte zaslonom ali opravljanju večih nalog hkrati. Če ostanete osredotočeni, lahko uživate v hrani.
Bodite pozorni na znake lakote in sitosti
Ocenite svojo lakoto pred in med obrokom, da se izognete prenajedanju.

Izberite manjši pribor
Manjša žlica ali vilice vam lahko pomagajo, da jeste manjše grižljaje in posledično jeste počasneje.
Delajte si premore
Med grižljaji odložite jedilni pribor, da ustvarite naravne premore.
Osredotočite se na hrano
Osredotočite se na okus, teksturo, vonj in videz obroka.
Uporabite časovnik
Prizadevajte si, da bi jedli vsaj 20 minut.



