Predelana živila predstavljajo velik del zahodne prehrane, a študije kažejo, da je tveganje za razvoj duševnih in kardiovaskularnih težav ter smrtonosnih bolezni zaradi predelane hrane večji.
Ko jemo sezonsko, skrbimo za svoje telo in um ter za planet.
“Čeprav smo srečni, da imamo dostop do večine živil z vsega sveta kadarkoli jih želimo, je za naše zdravje in hormone veliko bolje, če jemo sezonsko,” pojasnjuje Jessica Shand, registrirana nutricionistka, poroča Glamour.
Jesenska živila, ki bi jih morali vključiti v svoj jedilnik
Buča
Jesen je ustvarjena za uživanje buč, ki vsebujejo vitamin A, veliko vlaknin in antioksidantov, njihova vsebnost magnezija pa prispeva k dobremu zdravju srca. Uporabite jih lahko pri pripravi juh, solat, sladic in drugih jedi.
Rdeča pesa
Rdeča pesa je odličen vir antioksidantov, vlaknin in folne kisline, deluje protivnetno in povečuje pretok krvi v mišicah, obenem pa telo brani pred številnimi boleznimi.
Brokoli
Ta zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina C, vlaknin in kalcija pomaga pri spodbujanju zdravega imunskega sistema, metabolizma in prebave.
Zelje
Zelje je polno vitaminov in mineralov. Vsebuje namreč vitamine K, C in B6, magnezij in kalij, zato je odlično za vaše srce, prebavo in splošno zdravje.
Jabolka
Jabolka so izjemno koristna za naše zdravje, ena študija pa je celo pokazala, da imajo tisti, ki pojedo eno jabolko na dan, manjše tveganje za raka. Prav tako so jabolka polna vlaknin in antioksidantov.
Topinambur
Posebna zelenjava, ki jo pogosto najdemo na majhnih krožnikih v prestižnih restavracijah, je polna železa, vitamina C in inulina, zaradi česar je odlična za črevesje in druge telesne procese.
Krompir
Kdo ne mara krompirja? Krompirjeva lupina je poleg antioksidantov polna rezistentnega škroba, ki je odličen za uravnavanje krvnega sladkorja. Pazite le, da krompir uživate v pečeni ali kuhani obliki, ne ocvrti.
Por
Por je bogat s hranili, poln rastlinskih spojin, magnezija, vlaknin, železa in folatov, zaradi česar je odličen za zmanjšanje vnetja in zaščito pred boleznimi, kot je rak.