7 mitov in resnic o beljenju zob

22. julij 2024

7 mitov in resnic o beljenju zob

22. julij 2024
Foto: Nino Verdnik
7 mitov in resnic o beljenju zob

7 mitov in resnic o beljenju zob

22. julij 2024
Foto: Nino Verdnik

­Beljenje zob je v zadnjih nekaj letih postalo vse bolj priljubljen način za doseganje sijočega in samozavestnega nasmeha, kljub temu pa okrog njega še vedno krožijo različni miti.

Ali beljenje zob res poškoduje sklenino? So rezultati večni? Ali boli? Po odgovore smo se odpravili v Studio oralnega zdravja, kjer nam je Liza Ana Černe, dr. dent. med., dala odgovore na najaktualnejša vprašanja.

Predstavljamo vam 7 mitov o beljenju zob, ki bi jih morali končno ovreči.

Foto: Nino Verdnik

Mit #1: Beljenje zob poškoduje sklenino

Eden najbolj razširjenih mitov je ta, da beljenje zob poškoduje sklenino. A resnica je takšna, da je večina profesionalnih metod beljenja varnih in ne poškodujejo sklenine, če se uporabljajo v skladu z navodili. “V zadnjih letih so se materiali za beljenje zob tako izpopolnili, da ne poškodujejo zob,” razlaga Černetova.

“Gre zgolj za vodikov peroksid, ki pride v stik s sklenino, se razčleni na kisik in vodo in te kisikove reaktivne spojine razbijejo razbarvanja v zobu. Na tak način se zob pobeli.”

Mit #2: Rezultati trajajo večno

Rezultati beljenja zob niso trajni. Učinek beljenja običajno traja od 2 do 3 leta, vse pa je odvisno od vašega življenjskega sloga in navad ustne higiene.

“Dejavniki, kot so kajenje, pitje kave, čaja ali rdečega vina in slaba ustna higiena, lahko povzročijo hitro vrnitev madežev.”

Za ohranjanje rezultatov je potrebna dobra ustna nega in v nekaterih primerih občasni popravki.

Foto: Nino Verdnik

Mit #3: Studii za beljenje zob so popolnoma varni

V zadnjih letih se vedno bolj uveljavljajo studii beljenja zob, ki se na veliko promovirajo predvsem preko družbenih omrežij. Njihov princip je tak, da jih mora stranka obiskati večkrat na leto. Zakaj?

“Ker studii za beljenje zob verjetno dobijo manj koncentriran vodikov peroksid kot zobozdravniki, zato je treba postopek ponoviti trikrat v treh mesecih,” pravi Černetova in opozarja, da je beljenje zob pri zobozdravniku veliko boljša izbira, saj vam oni hkrati pregledajo zobe in preverijo, ali je potrebno narediti kakšno zalivko.

“Poleg tega, če slučajno do česarkoli pride, recimo skelenja … vam v studio za beljenje ne morejo veliko pomagati, medtem ko zobozdravnik točno ve, kaj narediti in kako olajšati bolečino.”

Foto: Nino Verdnik

Mit #4: Beljenje zob je primerno za vse

To ne drži povsem. “Beljenje zob se odsvetuje tistim, ki imajo prevleke, saj postopek beljenja prevlek ne pobeli. Prav tako morate imeti zapolnjene zalivke, nikjer ne sme biti špranje, pa zobni kamen mora biti očiščen.”

Mit #5: Beljenje zob boli

Čeprav lahko nekateri ljudje občutijo občutljivost zob med ali po beljenju, ta običajno hitro izzveni. V tem primeru je priporočljiva uporaba zobne paste za občutljive zobe in upoštevanje priporočil vašega zobozdravnika.

Foto: Nino Verdnik

Mit #6: Naravni pripomočki so varni za beljenje

Naravni kuhinjski pripomočki, kot je uporaba sode bikarbone ali limoninega soka, se pogosto oglašujejo kot varne rešitve za beljenje zob doma. Vendar pa so te snovi lahko abrazivne ali kisle, kar sčasoma povzroči erozijo sklenine in povečano občutljivost zob.

Raje se poslužujte profesionalnih izdelkov, ki so posebej oblikovani za beljenje zob, ne da bi poškodovali sklenino.

Foto: Nino Verdnik

Mit #7: Belilna zobna pasta je enako učinkovita kot profesionalni tretmaji

Belilne zobne paste lahko pomagajo odstraniti površinske madeže, zaradi česar so vaši zobje navidez nekoliko bolj beli. Vendar niso tako učinkovite kot profesionalni postopki beljenja. Černetova pravi, da je pri nakupu zobne paste pomembno samo to, da v njej ni delcev, saj ti abradirajo in lahko posledično stanjšajo sklenino.

“Tudi za črne zobne paste, ki vsebujejo oglje, ni dokazov, da bi pobelile zobe. Važno je, da ima zoba pasta fluoride, 1450 ppm, saj se fluor vgradi v sklenino in zmanjšuje karies.”

Foto: Nino Verdnik

Kaj lahko naredite sami?

Za bolj bele zobe lahko vsakodnevno skrbite tako, da jim zagotavljate čim boljšo higieno in uživate čim manj pijače in jedi, ki zabarvajo zobe. Izogibajte se pretiranega pitja kave, čaja in rdečega vina ter uživanja paradižnika, rdeče pese in bučnega olja.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic