Ali vas lahko orgazmi naredijo pametnejše? To pravijo strokovnjaki!

28. avgust 2024

Ali vas lahko orgazmi naredijo pametnejše? To pravijo strokovnjaki!

28. avgust 2024
Foto: Pexels
Ali vas lahko orgazmi naredijo pametnejše? To pravijo strokovnjaki!

Ali vas lahko orgazmi naredijo pametnejše? To pravijo strokovnjaki!

28. avgust 2024
Foto: Instagram @snejanajens

Čeprav orgazme običajno povezujemo z užitkom in sprostitvijo, raziskave kažejo, da imajo lahko tudi pozitiven vpliv na možgane.

Ko razmišljamo o orgazmu, se običajno osredotočamo na fizične občutke in zadovoljstvo, ki ga prinaša. Ampak, ali ste se kdaj vprašali, kako lahko orgazmi vplivajo na naše možgane in na razmišljanje?

Znanstveniki se že leta ukvarjajo z raziskovanjem, kako orgazmi vplivajo na naše telo, in njihovi izsledki kažejo, da lahko to ekstatično doživetje ponudi več, kot smo si mislili.

Po raziskavi dr. Barryja Komisaruka, psihologa, nevroznanstvenika in profesorja na univerzi Rutgers v New Jerseyju, se med orgazmom več kot 30 glavnih možganskih sistemov”. Dr. Komisaruk je specializiran za prepoznavanje možganskih regij, ki se odzivajo na genitalno stimulacijo za ustvarjanje orgazma pri ženskah in moških.

Foto: Pexels

Po poročanju spletne strani Glamour, je dr. Komisaruk v raziskovalni študiji iz leta 2010 ugotovil, da se, ko oseba doseže orgazem, aktivirajo različni deli možganov, vključno z limbičnim sistemom (odgovornim za spomin) in prefrontalnim korteksom (odgovornim za reševanje problemov).

Možgani proizvajajo valove nevrokemikalij, ki aktivirajo možganske regije med orgazmom, te kemikalije pa se sproščajo proti hrbtenjači in povečajo možgansko aktivnost.

Torej, čeprav vas orgazem ne bo nenadoma spremenil v genija, lahko nevrokemikalije, ki se sprostijo med to prijetno izkušnjo, začasno povečajo kognitivno delovanje na določenih področjih.

Foto: Pexels

Katere so še druge prednosti orgazma?

Redno doseganje orgazma prinaša številne fizične koristi. Medtem ko je znano, da spolna aktivnost sprošča endorfine in oksitocin (kar ima za posledico občutek sproščenosti), lahko orgazmi pomagajo tudi pri lajšanju menstrualnih bolečin, zmanjšajo stres, izboljšajo nadzor nad mehurjem in spodbujajo boljši spanec. In to še ni vse!

Seks je lahko povezan tudi z lepoto, saj lahko poveča raven DHEA, hormona, za katerega se domneva, da preprečuje depresijo in spodbuja sijoče lase, žarečo kožo in svetle oči. To pojasnjuje tudi izraz spolni sijaj.”

pravi dr. Jessica O’Riley, seksologinja in strokovnjakinja za odnose.

Redna spolna aktivnost je sicer povezana tudi z višjimi ravnmi estrogena, ki je ključen za podporo zdravja kože z naravnim povečanjem kolagena in hialuronske kisline.

Seks je prav tako oblika vadbe in lahko pomaga povečati pretok krvi po telesu, kar pa je povezano tudi z zmanjšanim tveganjem za prehlad ali gripo ter zaščito pred virusi, vključno z gripo.

Foto: Pexels

Style. Več novic