5 navad, s katerimi boste postali ‘jutranji človek’

01. oktober 2023

5 navad, s katerimi boste postali ‘jutranji človek’

01. oktober 2023
Foto: Pexels
5 navad, s katerimi boste postali ‘jutranji človek’

5 navad, s katerimi boste postali ‘jutranji človek’

01. oktober 2023
Foto: Pexels

In vzljubili jutra tudi med delovniki.

Misel na to, da bi na budilki pritisnili gumb za dremež, ko se oglasi jutranji alarm, je nadvse mamljiva. Toda tistih nekaj dodatnih minut spanca ne bo niti kakovostnega niti nam ne bo prineslo nič drugega, kot hitenje v nadaljevanju dneva, saj bomo namesto ene ure časa zase imeli samo pol ure ali še manj.

Stres, naglica, pozabljanje nujnih stvari doma in razlita kava niso dober začetek dneva, zato je pomembno, da se držimo jutranje rutine, ki bo naše življenje naredila bolj produktivno. Tu je seznam petih navad, ki pripomorejo k boljšemu razpoloženju in zaradi katerih boste morda celo vzljubili jutranje ure.

Foto: Pexels

Priprave naj se začnejo večer prej

Kar lahko storite že en večer prej, ne puščajte za naslednje jutro. Pripravite si stvari, ki jih potrebujete, ko boste zjutraj hiteli v službo. K temu spada tudi izbiranje garderobe in obutve ali modnih dodatkov. Tako boste imeli več časa za druge prijetne stvari zjutraj, kot je pitje kave v miru.

Priljubljen jutranji ritual

Ko smo že pri kavi, ki je eden najljubših dovoljenih stimulansov večine delovnega prebivalstva: mnogim prav pitje kavice v jutranjem miru največ pomeni. Drugi ob tem radi preberejo še časopis, da so na tekočem z novicami. Tretji si radi privoščijo dolgo prho. Če boste upoštevali naš nasvet o pripravah garderobe in drugih pripomočkov že zvečer, boste imeli zjutraj več časa za svoj najljubši ritual.

Foto: Instagram @cozyearth

Zdrav zajtrk

Nekateri preskočijo zajtrk, češ da se jim od ponedeljka do petka čisto preveč mudi. To ni zdrava navada. Nutricionisti opozarjajo, da je prav zajtrk ena najpomembnejših stvari, če se želite uravnoteženo prehranjevati, ohraniti vitko linijo, predvsem pa imeti dovolj energije za delovne obveznosti.

Ne iščite izgovorov, ampak si specite jajce ali naredite zelenjavni oziroma sadni smoothie, če vam zjutraj bolj prija tekoča hrana. Samo zajtrkujte in opazili boste spremembo, čez dan in zvečer pa boste manj posegali po nezdravih prigrizkih.

Foto: Unsplash

Joga, či gong ali druge telovadne vaje

Zjutraj včasih tako zelo prija ‘potegniti’ še deset minut in se valjati pod toplo odejo. Zadnja stvar, ki nam pade na pamet, je telovadba. Vendar raziskave kažejo, da so ljudje, ki zjutraj telovadijo, veliko bolj uspešni in zadovoljni.

Zato si vzemite deset minut in opravite raztezne vaje, nekaj preprostih dihalnih vaj ali jogijskih elementov. Že po tednu redne vadbe boste opazili spremembo.

Foto: Pexels

Načrtujte dan že zjutraj

Čeprav tudi to spada med zadeve, ki jih lahko naredite že en večer prej, je koristno, da greste skozi spisek obveznosti še zjutraj oziroma mentalno načrtujete, kako bo potekal vaš današnji dan.

To lahko storite s pomočjo beležke (pametni pišejo!), računalnika ali zgolj v miselnem procesu. In to medtem, ko pijete kavo in opazujete naravo (ali pač sive mestne bloke) skozi okno. Razmišljate pa lahko tudi med prho ali ličenjem.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic