Spoznajte najboljše načine za naravno povečanje hormonov sreče

04. julij 2024

Spoznajte najboljše načine za naravno povečanje hormonov sreče

04. julij 2024
Spoznajte najboljše načine za naravno povečanje hormonov sreče

Spoznajte najboljše načine za naravno povečanje hormonov sreče

04. julij 2024
Foto: Instagram @matildadjerf

Če želite izboljšati svoje razpoloženje, je pomembno, da v svoj vsakdan vključite dejavnosti, ki spodbujajo hormone sreče. Preproste navade, kot so smeh, hvaležnost in prijetne aktivnosti, lahko namreč bistveno vplivajo na vaše duševno počutje.

Vsi si želimo, da bi bili srečni in zadovoljni, a pogosto pozabimo, kako preprosto je lahko doseči to stanje. Povečanje hormonov sreče namreč ne zahteva zapletenih sprememb v življenju, ampak lahko to dosežemo z enostavnimi, vsakdanjimi aktivnostmi.

S tem, ko vključimo preproste navade, kot so smeh, pozitivne misli in uživanje v malih stvareh, lahko občutno izboljšamo svoje razpoloženje. Pomembno je, da redno prakticiramo te navade, saj lahko vsakodnevni rituali pozitivno vplivajo na naše mentalno zdravje in srečo.

Kaj sploh so hormoni sreče?

Hormoni sreče vključujejo dopamin, serotonin, oksitocin in endorfin. Ti hormoni se pogosto imenujejo tudi hormoni dobrega počutja, ker vplivajo na uravnavanje razpoloženja, občutek blaginje in zmanjšanje anksioznosti. Dopamin je naš “nagrajevalni center” v možganih, ki nam daje občutek zadovoljstva in motivacije. Serotonin je povezan z dobrim razpoloženjem, oksitocin prinaša občutek varnosti in zaupanja, medtem ko endorfin ustvarja občutek evforije ter zmanjšuje stres in telesno bolečino.

Kako jih lahko spodbudimo?

Če želimo povečati svojo srečo, je ključno v vsakdan vključiti aktivnosti, ki spodbujajo te pomembne kemikalije v možganih. Raziskave kažejo, da je trikrat dnevno dovolj, da izvajamo dejavnosti, ki spodbujajo njihovo izločanje.

Lahko gre za povsem enostavne stvari, kot so objem ljubljene osebe, uživanje v skodelici kave ali čaja, sproščujoča topla kopel, ples ob priljubljeni glasbi ali pa izvajanje aktivnosti, ki nas veselijo, kot je npr. kuhanje. Te aktivnosti ne le dvignejo naše razpoloženje, ampak tudi spodbujajo občutek notranjega zadovoljstva in blaginje.

Foto: Canva

Če pa se nam v vsakodnevnem vrvežu ne uspe posvetiti tem dejavnostim, lahko enostavno zvišamo nivo svojih hormonov sreče s preprostim korakom: trikrat na dan pomislimo na tri stvari, za katere smo hvaležni v življenju, in si jih zapišemo.

Ta preprost ritual vodenja dnevnika hvaležnosti je bil že dolgo povezan z večjim občutkom sreče in manjšo nagnjenostjo k depresiji, kar potrjujejo številne znanstvene raziskave.

Še en način za dvig sreče

Nič ni tako učinkovito kot smeh, ki dejansko spodbuja izločanje dopamina, serotonina, oksitocina in endorfinov v možganih. Zato je druženje s prijatelji, ki nas nasmejejo, ali pa preprosto uživanje v smešnih situacijah, kot so komedije ali smešne anekdote, odličen način za krepitev našega dobrega počutja.

Smeh ne le zmanjšuje stres, ampak tudi krepi občutek povezanosti in veselja, kar je ključno za naše splošno dobro počutje.

Style. Več novic