To je 6 najboljših solnih savn v Sloveniji

07. februar 2023
To je 6 najboljših solnih savn v Sloveniji

To je 6 najboljših solnih savn v Sloveniji

07. februar 2023
Foto: Instagram @termeolimia

Ali veste, koliko zdravilnih učinkov imajo?

Solna terapija, pa naj gre za haloterapijo, talasoterapijo ali solne savne, pomaga pri obolenjih, kot so astma, KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), alergije in druge težave dihalnega sistema. Tako kot na sprehodu po plaži in ob vdihavanju slanega morskega zraka lažje zadihate ter se počutite bolj umirjeni in sproščeni, podobno delujejo tudi solne savne.

Za ljudi s težavami s kožo so lahko dolgoročna rešitev solne savne. Sol čisti kožo, hkrati pa odstrani maščobo in bakterije, ki lahko povzročijo razdraženost in različna neželena stanja kože, kot so ekcemi in akne.

Razkrivamo vam najboljše solne savne v slovenskih zdraviliščih, kjer boste poleg savnanja našli še veliko drugih načinov sprostitve in zabave.

Top 6 solnih savn v Sloveniji

  • Dolenjske toplice – poleg uživanja v različnih savnah si lahko vsak dan privoščite mediteranski solni piling in izboljšate cirkulacijo, obnovite kožo in bolje zadihate.
  • Terme Čatež – sončni park se razteza na 1500 kvadratnih metrih in ima osem različnih savn. V solni savni lahko naredite kvaliteten piling telesa pri temperaturi od 70 do 80 stopinj Celzija.
  • Rimske terme – solna savna se nahaja zunaj, temperatura je okoli 60 stopinj °C.
  • Terme Paradiso – obdani z vonjem po soli in zeliščih v solni savni se boste počutili kot v raju.
  • Terme Ptuj – uživajte v turški solni savni.
  • Terme Topolšica – regenerirajte se v solni savni in vaša koža bo tako zasijala, da bodo vsi mislili, da ste bili na dopustu.

Med učinkovite načine zdravljenja s soljo spadata tudi talasoterapija in haloterapija, bolje poznana kot “solna soba”. To so njune prednosti:

Prednosti talasoterapije

Talasoterapija je alternativna terapija, ki uporablja blagodejne lastnosti morja. Izraz izhaja iz grške besede “thalassa”, kar pomeni morje. Talasoterapija sega v 19. stoletje, čeprav se ljudje zaradi zdravstvenih koristi v morju kopajo že veliko dlje. Danes je talasoterapija ena od terapij v obmorskih zdraviliščih in wellness klinikah.

Terapija ima veliko oblik in lahko vključuje kombinacijo kopanja, vadbe in uporabe morskih proizvodov, kot je morsko blato. Več študij je pokazalo, da lahko talasoterapija pomaga pri nekaterih stanjih, kot so: fibromialgija, mišično-skeletna obolenja, po možganski kapi in pri nekaterih kožnih obolenjih.

Talasoterapija v toplicah in wellness centrih se razlikuje. Zdravljenje lahko vključuje: kopanje v morski vodi, tuširanje v morski ali sladki vodi, ki vsebuje minerale iz morja. Wellness praktiki lahko uporabljajo hidromasažo z visokotlačnimi vodnimi curki za pomiritev mišic.

Za kožo je mogoče uporabiti številne morske izdelke, kot je talaso obloga, ki vključuje nanašanje morskih alg ali morskega blata na telo. Terapevti lahko uporabljajo tudi pilinge z morsko soljo, blatne maske ali druge izdelke. V Sloveniji lahko talasoterapijo doživite v Termah Portorož, Thalaso Strunjan in Lepa Vida Thalasso Spa.

Haloterapija za otroke in odrasle

Haloterapija je dobesedno zdravljenje s soljo in se izvaja v tako imenovanih solnih sobah, ki posnemajo razmere v solnih jamah oziroma rudnikih soli. Stene in strop solnih sob so prekrite s soljo, pravi vir njihove zdravilnosti pa je halogenerator, naprava, ki ustvarja in v prostor vpihuje mikrodelce suhega solnega aerosola.

Ti nasičijo in ionizirajo zrak ter ustvarijo posebno zdravilno mikroklimo v prostoru. Bivanje v solni sobi pomaga zmanjšati simptome bolezni dihal, kot so astma, alergije, prehladi, bronhitis, vnetje sinusov in celo cistična fibroza. Pomaga tudi pri kožnih boleznih, kot so ekcem, luskavica in akne.

Med terapijo, ki traja 40 minut za odrasle in 20 minut za otroke, starejše od enega leta, se v slabo osvetljenem prostoru predvaja sproščujoča, meditativna glasba, ki poudarja antistresni učinek tretmaja. V Sloveniji so še posebej lepo urejene solne sobe v Termah Cerkno, Thermani Laško, Termah Vivat in Rimskih termah.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic